Terug naar kennis overzicht

American factoring vs traditionele factoring

Welke soort factoring is oplossing voor jouw onderneming? Je hebt waarschijnlijk al de termen traditionele factoring en American factoring voorbij zien komen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten? En nog belangrijker, welke service sluit het beste aan bij jouw behoeften als ondernemer?

In deze blog

Verschil tussen traditionele- en American factoring soorten

De grote waarde van factoring is dat je niet langer afhankelijk bent van de betalingstermijn van jouw klant of opdrachtgever. Want debiteuren die een factuur te laat of zelfs helemaal niet betalen, brengen jouw liquiditeitspositie in gevaar. Zowel traditionele- als American factoring is een alternatieve financieringsvorm die jouw cashflow en liquiditeit verbetert. American factoring is over het algemeen beter geschikt voor ZZP’ers en MKB’ers, terwijl traditionele factoring veelal wordt gebruikt voor grotere bedrijven.

Het verschil zit hem vooral in de contractduur, het debiteurenbeheer en kredietrisico. Wees gerust, in deze blog leggen we de verschillen helder uit, zodat je verzekerd bent van de juiste keuze!

Traditionele factoring: geschikt voor grote (corporate) bedrijven

Grote (corporate) bedrijven passen traditionele factoring al jaren toe. Bij deze vorm wordt de gehele debiteurenportefeuille overgedragen aan een factoring bedrijf. Op basis van de waarde van jouw gehele debiteurenportefeuille krijg je een krediet, in ruil voor een vast bedrag of percentage van de omzet. Traditionele factoring wordt vaak gezien als alternatief voor een bancaire lening.

De voordelen van traditionele factoring zijn de relatief lage kosten. Daarnaast zijn er minder strengen eisen betreft debiteuren. Nadeel: om in aanmerking te komen met traditionele factoring moet je aan bepaalde omzeteisen en andere garanties voldoen (zo moet jouw bedrijf minimaal 3 jaar bestaan). Je bent verplicht om elke factuur bij het factoringbedrijf onder te brengen. Hiermee ga je dan ook een contract aan voor de langere termijn. Het debiteurenrisico ligt bij jou en niet bij het factoring bedrijf. Hierdoor is jouw bedrijf alsnog verantwoordelijk voor het debiteurenbeheer.

American factoring: geschikt voor ZZP’ers en MKB’ers

Uit onderzoek van stichting MKB financiering blijkt dat American factoring sinds 2015 een van de snelst groeiende alternatieve financieringsvormen is binnen het Nederlandse MKB segment. Met American factoring kunnen facturen per stuk worden verkocht. Daardoor wordt American factoring als zeer flexibel ervaren. Dit is direct het grootste verschil met traditionele factoring.

Je bepaalt dus zelf wanneer en welke factuur je door het factoring bedrijf laat uitbetalen. Een overeenkomst is vaak al binnen 24 uur afgesloten, al kan dat verschillen per factoring bedrijf. Het grote voordeel van American factoring is dat je als ondernemer de volledige regie in handen houdt.

Aan factoring zitten natuurlijk kosten verbonden. Maar in ruil voor die kosten hoeft jij je geen zorgen meer te maken over jouw debiteurenbeheer en ben je verzekerd tegen wanbetaling. Hierdoor krijg je meer ruimte om te ondernemen. Wanneer een debiteur een te groot financieel risico vormt, mag een factoring bedrijf een factuur weigeren. Dit komt bij Voldaan gelukkig maar weinig voor. Kortom: American Factoring is uitermate geschikt voor jou als MKB’er of ZZP’er. En goed om te weten: Voldaan accepteert bijna alle facturen.

Wat voor soort factoring is het meest geschikt voor jou?

Tot slot rest natuurlijk de vraag welke type factoring het beste bij jouw situatie past. Om je te helpen bij het beantwoorden van die vraag hebben we onderstaande tabel in het leven geroepen. Hierin vergelijken we traditionele factoring met American factoring en Dutch factoring.

Voldaan biedt als enige Dutch factoring aan

Naast American factoring hebben wij, Voldaan, ‘Dutch factoring’ in het leven geroepen. Wij doen het namelijk graag net even iets anders. Voldaan staat voor transparantie en eerlijkheid. Want bij ons betaalt iedereen hetzelfde en zijn de kosten openlijk vermeld. Voor elke verkochte factuur betaalt u een vaste vergoeding van 4, 5 of 6%. Hierin zijn wij uniek in Nederland: al onze concurrenten hebben verborgen kosten. Hoewel we dus op het eerste gezicht niet altijd de goedkoopste líjken, kunnen we dat onder de streep wél zijn! Dat noemen wij factuur overnemen met goed fatsoen.

 

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen