Terug naar blogoverzicht

Dejavu: Einde TOZO + TVL & NOW ea steunpakketten in zicht

We schreven er al eerder over. Wat heet, de eerste keer was bijna twee jaar geleden. Maar het feit dat we er eerder over schreven maakt het niet minder relevant voor nu! De overheid gaat de steunmaatregelen namelijk afbouwen.

Voldaan steunmaatregelen

Kwart MKB'ers binnen 4 maanden in geldnood

Het bijzonder uitstel van belasting is dan wel verlengd tot 31 maart 2022, maar dat lijkt niet genoeg voor een groot deel van het MKB. Een onderzoek van ONL onder MKB-ondernemers bracht aan het licht dat een kwart binnen 4 maanden in geldnood dacht te komen. Het is uiteraard goed denkbaar dat -bij een onverhoopte nieuwe opleving van het virus- nieuwe regels worden ingesteld. Maar voor nu gaan wij er vanuit dat het ergste achter ons ligt en daarmee de steun ook definitief tot een einde komt!

Wat moet je nu doen als alle steun wegvalt?

Vooral niet panikeren. Of zoals de belastingdienst het stelt “U krijgt van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om de belastingschuld af te betalen die u hebt opgebouwd tijdens uw bijzonder uitstel.” In het totaal dus 60 maanden om alles terug te betalen. Dat voelt als een riante termijn. Toch kan dit soms krap zijn. Misschien zie je namelijk wel op tegen de maandlast van de terugbetaalperiode van 60 maanden. In zo’n geval kan je nu alvast (een beetje van) de belastingschuld terugbetalen. Alles wat je vóór 1 oktober overmaakt zorgt namelijk voor een lagere maandlast gedurende de terugbetaalperiode van 60 maanden.

We lichten voor het gemak de twee belangrijkste regelingen -naast het uitstel van belasting-  gewoon nog een keertje toe. Dan ben jij weer helemaal op de hoogte:

TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten)

Deze regeling is beschikbaar voor ondernemers die geconfronteerd zijn met minimaal 20% (2021) of 30% (2022) omzetverlies. De regeling ziet er op toe dat zaken als huur en verzekeringen kunnen worden doorbetaald. Via de tool van RVO kun je berekenen of je aanspraak kan maken op TVL. Let op als achteraf blijkt dat je ten onrechte aanspraak hebt gemaakt op de regeling, omdat jouw omzetverlies lager was dan het minimum zul je het onterecht verkregen deel moeten terugbetalen. Dat is een erg vervelende rekening om gepresenteerd te krijgen als je dacht overal doorheen te zijn. Wees dus zeer zorgvuldig met het invullen van de aanvraag!

NOW (Noodregeling Overbrugging Werkgelegenheid)

Misschien wel de bekendste regeling van allemaal; omdat dit ook de eerste regeling was die de overheid lanceerde. De regeling ziet er op toe dat werknemers niet direct ontslagen worden als de onderneming zich geconfronteerd ziet met corona gerelateerd omzetverlies. In andere woorden de overheid springt bij om de loonkosten te voldoen zodat (goede) werknemers gewoon in dienst kunnen blijven. Inmiddels bevinden we ons in de achtste(!) aanvraagperiode van deze regeling. Meer info? Check de website van het UWV. Ook voor deze regeling geldt ben erg alert op het invullen/aanvragen. Nieuwsberichten uit medio 2021 spreken van 20.000 bedrijven die de NOW regeling (deels) moeten terugbetalen, daar was toentertijd een bedrag van EUR 4 miljard mee gemoeid.

Naast deze twee belangrijke en grootste regelingen zijn er nog tal van andere regelingen beschikbaar. Denk aan BBZ (voorheen TOZO) voor ZZP’ers, specifieke steunpakketten voor de culturele sector, evenementensector en uiteraard de nachthoreca. Op de website van de Kamer van Koophandel is een heel handig totaaloverzicht beschikbaar van de kleinere regelingen.

Mocht je gebruik hebben gemaakt van de regelingen en geconfronteerd zijn met een opgelegde naheffing omdat vast is komen te staan dat je eigenlijk geen recht had op die regelingen, dan ook nu geen man overboord. Natuurlijk je zal het moeten terugbetalen en dat is nooit leuk maar er is een oplossing… Inderdaad! Gebruik Voldaan om je liquiditeit op orde te brengen en zodoende alles netjes te kunnen betalen.

Omdat Voldaan geen andere zekerheden vraagt dan alleen de factuur, is alles super snel geregeld. Daarnaast zit je ook niet lang ergens aan vast. Je maakt gewoon een factuur contant, gebruikt het geld en klaar. Wij helpen je om deze vervelende periode zo snel mogelijk achter je te laten!

Naschrift: alhoewel we vurig hopen van niet, kan het dus goed zijn dat dit niet de laatste keer is dat we over dit onderwerp hebben geschreven, maar geen nood. Telkens als het relevant is berichten we je er over maar onthoud: Voldaan is toch eigenlijk altijd de oplossing voor alles 😉

Misschien ook leuk om te lezen

Jouw gids voor informatie over cashflow

Jouw gids voor informatie over cashflow

#financiering

Vroeger hadden we het over kasstroom of geldstroom, tegenwoordig spreken we meestal over ‘cashflow’. Maar wat is cashflow precies? Waarom is het belangrijk? Hoe bereken je een cashflow? En wat kun je doen als je een negatieve cashflow hebt? Kortom: we beantwoorden al jouw vragen over dit onderwerp.

 

Lees meer
Alles wat je wil weten over financieren

Alles wat je wil weten over financieren

#financiering

Ondernemers hebben ambities. Ondernemersdromen. En om die waar te maken, hebben ondernemers geld nodig. In deze blog lees je alles wat je wil weten over (zakelijk) financieren. Wat is het precies? Welke vormen van financieren zijn er? En wat moet je weten voordat je een financiering aantrekt?

Lees meer
Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

#financiering

De betaaltermijn voor grootbedrijf is per 1 juli 2022 30 dagen voor mkb en zzp leveranciers en dienstverleners. Dit is alles wat jij erover moet weten.

Lees meer
Ik wil graag teruggebeld worden.

Vul jouw gegevens in en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug. *Verplicht veld.

  *verplicht veld

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
  Wij staan voor je klaar!

  Heb je vragen of liever direct contact? Bel ons dan op: 0800-0428 .

   Fijn dat u klant wilt worden bij Voldaan! Wij helpen je graag met het verkopen van jouw eerste factuur. Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

   *verplicht veld

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
   Wij zijn zuinig op jouw privacy. Lees ons Privacy Statement