Terug naar kennis overzicht

Btw-aangifte te laat betaalt, wat nu?

Btw-aangifte, het is niet bepaalt het leukste klusje voor veel ondernemers. Ben jij iemand die het meteen regelt of stel je het stiekem uit tot het állerlaatste moment? In april 2020 werd een recordaantal gehaald aan ondernemers die op de dag van de deadline hun btw-aangifte verstuurde. Het NOS meldde dat het om maar liefst 347.000 ondernemers ging. Jij bent dus echt niet de enige! Maar wat als je te laat bent met het versturen of betalen van jouw btw, dan loop je het risico op een (hoge) boete. Hoe hoog? Dat lees je hier.

In deze blog

Voorkom boetes en let goed op wanneer je de btw moet indienen en betalen. Kom je momenteel kapitaal te kort voor het betalen van je belasting? Overweeg dan om jouw factuur te verkopen, zo heb jij binnen 24 uur extra werkkapitaal op jouw rekening staan.

Zolang de lockdown geldt is het mogelijk om Bijzonder Uitstel van Betaling aan te vragen bij de Belastingdienst.

Verplichten tot maandaangifte

Pas op: als je vaker (minimaal 2 keer) te laat je omzetbelasting verstuurt of betaalt, kan de Belastingdienst eisen dat je overgaat tot maandelijkse aangifte. In dat geval moet je maandelijks aangifte doen en afdragen over de voorafgaande maand. Hiervoor gelden dezelfde boetes als je een keer de btw te laat verstuurt of (niet) betaalt.

Wanneer moet ik btw-aangifte doen?

Doe jij per kwartaal je aangifte? Dan zijn dit de deadlines voor de btw-aangifte en betalingen. Voor jaarlijks btw-aangifte moet de aangifte en betaling voor 31 maart van het nieuwe jaar zijn gedaan.

Voorfinanciering btw

Het komt weleens voor dat je al btw moet afdragen over een factuur die nog niet is betaald door jouw klant of opdrachtgever. De btw moet je in dit geval voorschieten, ook wel voorfinancieren genoemd. Een slimme truc hiervoor is slim factureren. De factuurdatum is leidend voor de btw-aangifte. Wanneer je een factuur stuurt over de maand juli, zet de factuurdatum dan niet op 30 juli, maar op 1 augustus. De btw valt dan in het volgende kwartaal.

Als je het zelf niet genoeg kapitaal hebt, is een rekening courant krediet een eventuele oplossing voor de korte termijn. Een andere snelle oplossing is het verkopen van je factuur. Je ontvangt het factuurbedrag binnen één werkdag en je bent direct voor 100% verzekerd als jouw klant te laat of niet betaalt. Je betaalt hiervoor een vast tarief van 4, 5 of 6 procent er zijn geen verborgen kosten, dus achteraf betaal je nooit extra kosten. Zo weet je precies waar je aan toe bent en heb je tegelijkertijd geen omkijken meer naar je openstaande factuur.

Snel kapitaal om je btw te betalen

Bij ons bepaal je helemaal zelf welke factuur je wilt indienen, wanneer je deze wilt verkopen en hoeveel je per maand wilt toesturen. Zo houd jij altijd de regie over jouw debiteurenbeheer. Weten hoe wij te werk gaan? Lees hier meer over debiteurenbeheer uitbesteden.

Elke ondernemer kan zich bij Voldaan voor debiteurenfinanciering aanmelden. Jouw aanmelding verloopt bij ons snel en eenvoudig: meld je aan via de website of download onze app. Wij beoordelen jouw aanvraag binnen 24 uur. Daarna kun je direct aan de slag met het verkopen van jouw facturen. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit tenslotte nergens aan vast, want het contract is dagelijks opzegbaar.

 

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen