Terug naar kennis overzicht

Een eigen bedrijf starten? Zo doe je dat!

In deze blog

Wil je de markt veroveren met jouw product of dienst? Dan is het handig om te weten waar je moet beginnen en welke stappen je vervolgens moet zetten. Want starten met je eigen bedrijf gaat verder dan alleen je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). In deze blog lees je meer over het beginnen van je eigen bedrijf. Wat zijn de kosten wanneer je een eigen onderneming start? En waar moet je aankloppen als je een eigen bedrijf wilt starten zonder eigen geld?

Eigen bedrijf starten? Zet je plannen op papier

Zet voordat je je officieel in gaat schrijven bij de KVK eerst je plannen op papier. Op die manier onderzoek je of de ideeën die je hebt, waargemaakt kunnen worden. Levert jouw businessplan voldoende geld op om de kosten die je hebt te dekken? Als je een eigen bedrijf wil starten zonder eigen geld (en dus investeerders nodig hebt) dan is een ondernemingsplan noodzakelijk. Maar ook als alleen je eigen geld erin zit, is een businessplan een fijne manier om je ondernemersreis uit te stippelen.

 

Tips, dit mag niet ontbreken in jouw ondernemersplan:

 • Beschrijf welk product of welke dienst je gaat aanbieden (wat is je gouden idee)?
 • Breng de markt in kaart. Kijk daarbij ook naar concurrenten. Wat doen zij?
 • Maak een marketingplan. Ga daarbij op zoek naar usp’s, unique selling points. Kort gezegd: bedenk wat jouw bedrijf anders maakt dan andere bedrijven. Waar blink jij in uit? En op wie richt je je? Hoe ga je je doelgroep bereiken? Denk bijvoorbeeld ook na over de naam van je bedrijf.
 • Maak een financieel plan. Je maakt inzichtelijk hoeveel geld je nodig hebt voor je bedrijf. Je denkt na over kosten en baten, maar ook over risico’s.
 • Check de juridische aspecten: aan welke wettelijke eisen moet je voldoen?
 • Denk na over de rechtsvorm van je bedrijf.

Eigen bedrijf starten en de KVK

Heb je jouw ondernemingsplannen inzichtelijk? En weet je precies wat voor bedrijf je wilt starten? Dan is het tijd om je in te schrijven bij de KVK.

 

Je kunt je alleen inschrijven als je:

 • Diensten en/of producten levert.
 • Je geld kunt verdienen met je onderneming.
 • Zaken doet met andere mensen dan alleen vrienden of familie.

 

Daarnaast wordt er ook verwacht dat je de concurrentie aangaat met andere ondernemers die soortgelijke diensten of producten verkopen. Voldoe je hieraan? Schrijf je bedrijf dan in via de KVK (www.kvk.nl/inschrijven).

Kosten van een eigen bedrijf starten


Maar aan welke kosten moet je denken als je een eigen bedrijf begint? Je betaalt als je je inschrijft bij de KVK eenmalig € 75,-. Je kunt ook meteen een uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® kopen, dat is een officieel bewijs van je onderneming. Wil je een besloten vennootschap (bv) of stichting starten? Dan ga je naar de notaris voor het opstarten van een oprichtingsakte. De notaris kan de KvK-inschrijving dan regelen. De kosten lopen uiteen van € 200,- tot € 1000,-.  Maar natuurlijk kunnen er nog veel meer kosten bij het beginnen van je bedrijf komen kijken. Moet je een bedrijfsruimte huren? Personeel aannemen? Inkopen doen? Ook ben je meestal wel wat kosten kwijt aan je marketing. Denk aan het ontwikkelen van een website, visitekaartje, flyers of een lidmaatschap van een netwerkclub. Wellicht wil je ook adverteren (online of offline).


En denk ook aan deze kosten als je een bedrijf start:

 • Kosten voor de administratie
 • Verzekeringen
 • Pensioen
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

 

Een bedrijf vanuit je eigen huis

Veel mensen die een eigen bedrijf starten, werken in eerste instantie vanuit huis. Logisch, zo houd je de kosten laag. Denk aan het besparen van reis- en kantoorkosten. Een bedrijf aan huis kan je dus iedere maand een heleboel geld schelen. Toch moet je wel op een aantal zaken letten. Zo moet je bij jouw gemeente checken of je plannen passen binnen het bestemmingsplan.

 

Daarnaast kan een hypotheekverstrekker of verhuurder bepaalde voorwaarden stellen aan hoe jij je huis gebruikt. En let op: heeft jouw werkplek een eigen ingang (dus niet de reguliere voordeur), wc én wateraansluiting? Dan heb je mogelijk recht op kostenaftrek. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Een eigen bedrijf starten naast je baan

Wil je nog wat vastigheid behouden voordat je volledig gaat focussen op je eigen bedrijf? Logisch, een eigen bedrijf beginnen kan spannend zijn en onzekerheid geven. Daarom kiezen veel startende ondernemers ervoor om zich nog niet fulltime op hun eigen bedrijf te richten. Op die manier behoud je een vast inkomen, wat wellicht meer rust geeft.

Let wel op: wil je profiteren van fiscale voordelen, dan moet je gemiddeld 25 uur per week in je nieuwe bedrijf steken. Dat is zo’n 1225 uur per jaar. Alleen op die manier kun je optimaal profiteren van voordelen zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek.

Eigen bedrijf starten en verzekeringen

Denk bij het starten van je eigen bedrijf ook aan verzekeringen. Dat wordt niet meer automatisch voor je geregeld. Denk hierbij aan verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Zorg dat je van tevoren op de hoogte bent van de bestaande verzekeringen zodat je grote problemen in de toekomst kunt voorkomen. Let erop dat je privéverzekeringen je zakelijke activiteiten niet dekken. Je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering kun je dus niet aanspreken voor zakelijke schade.

 

Wil je als ondernemer bijvoorbeeld pensioen opbouwen? Dan kan dat via een pensioenverzekering, banksparen, koopsompolissen of een ander pensioenproduct.

 

Een eigen bedrijf starten zonder eigen geld

Zoals gezegd is het afhankelijk van het bedrijf dat je wilt starten hoeveel startbudget je nodig hebt. Kun je vanuit je zolderkamer aan de slag en heb je niet meer nodig dan een computer voor je business? Dan zijn je kosten relatief laag. Maar komt er bijvoorbeeld inkoop bij kijken? Dan zijn je risico’s wat groter. Je kunt je bedrijf op verschillende manieren financieren.

 

Zit je even krap bij kas? Dan kan je bijvoorbeeld je facturen verkopen. Wil je meer weten over die dienstverlening van Voldaan? Lees hier er hier meer over factuurovername

Dit is het startpunt van je eigen bedrijf. Nu is het tijd om meters te maken. Je doel te bereiken, maar vooral je passie achterna te gaan!

 

 

 

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen