Terug naar kennis overzicht

Als ondernemer gerust op vakantie? Een vakantiechecklist voor jou!

Als ondernemer op vakantie gaan, is niet altijd eenvoudig. Daarom kiezen sommige ondernemers ervoor om maar helemaal niet hun koffers te pakken. Zonde, want vakantie kan je helpen om op te laden en te reflecteren. Vaak kom je met de beste ideeën weer naar huis. Voor ondernemers die op vakantie willen: een checklist. Zodat je met een gerust hart je bedrijf even achter je kunt laten.

In deze blog

Uit onderzoek blijkt: vakantie is voor ondernemers niet vanzelfsprekend

Veel medewerkers weten precies hoeveel vakantiedagen ze hebben, en maken ze met een glimlach op het gezicht ‘op’. Die vlieger blijkt niet op te gaan voor ondernemers. Veel bedrijfseigenaars vinden het behoorlijk lastig om even de teugels te laten vieren. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 ondernemers niet op vakantie gaat. Met name zzp’ers en eigenaars van kleinere mkb-bedrijven vinden het moeilijk om de deur van hun bedrijf even dicht te gooien.

 

Waarom vakantie nemen wél belangrijk is voor ondernemers

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het juist wel heel belangrijk is om vakantie op te nemen. Daar zijn verschillende voordelen aan verbonden. Welke dat zijn, sommen we hieronder voor je op:

Het is gezond om af en toe je batterij op te laden op vakantie. Zo blijkt uit onderzoek dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt als je non stop doorgaat. Ook ondernemers moeten af en toe op de reset-button drukken.

Na devakantie bruis je weer van de nieuwe ideeën. Je kunt niet alleen je eigen taken weer met meer energie uitvoeren, je ziet ineens ook hoe het anders of beter kan. Dat doet een beetje afstand nemen van het werk met je. En welke ondernemer wil dat nou niet?

Je bent een fijnere collega. Wie altijd maar doorgaat, kan op een gegeven moment behoorlijk ‘in het rood’ zitten. En dan is een vervelende opmerking naar een medewerker er sneller uitgegooid dan je eigenlijk wil.

Als je vakantie neemt, ben je succesvoller. En als ondernemers iets willen, is het wel een succesvol bedrijf hebben.

 

Checklist bedrijf op vakantie


Om je te helpen om met een goed gevoel op vakantie te gaan, vind je hieronder een checklist.

 

1: Plan vooruit


Veel zaken kun je vooruit plannen. Dus zorg dat taken die je af kunt vinken voordat je op vakantie gaat, ook afgevinkt zijn. Maak een goed overzicht van de verschillende opdrachten, deadlines en bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Dat geeft rust in je hoofd, duidelijkheid voor je team en zorgt ervoor dat jij klaar bent voor een welverdiende vakantie. Goed plannen betekent ook geen (grote) nieuwe projecten meer oppakken in de week voor je vertrekt.

2: Laat iedereen (op tijd) weten wanneer je op vakantie gaat

Als iedereen weet dat je weg bent, is de kans groot dat je telefoon niet rinkelt en je mailbox lekker leeg blijft. Wel zo prettig. Laat dus op tijd weten dat je op vakantie gaat, intern en extern. En communiceer ook bij wie men terecht kan tijdens je vakantie.

 

3: Delegeer taken als je op vakantie gaat

Deze stap is ook buiten vakanties om belangrijk. Je kunt als ondernemer simpelweg niet alles doen en niet alles in de gaten houden. Delegeren is het toverwoord. Denk bijvoorbeeld aan deze taken:

  • Het beantwoorden van (je) mails en telefoontjes. Wie pakt dat op als jij even lekker door de bergen wandelt of op het strand ligt? Communiceer dit ook met klanten waar je vaak contact mee hebt.
  • Wie is in lead als er problemen zijn? Wie mag en kan die problemen dan oplossen? Maak afspraken over of je gebeld mag worden en zo ja in welke gevallen. Zo voorkom je dat je bij elke ‘hiccup’ gestoord wordt.
  • Wie mag er (belangrijke) besluiten nemen? Ook hier: denk na over wat er wel en niet besloten mag worden. Wanneer wil je dat medewerkers contact opnemen (en wanneer zeker niet)?

Wil je meer weten over delegeren? Lees dan eens het boek Schaamteloos delegeren. Fijne literatuur voor je vakantie.

4: Zorg voor tijdelijk extra personeel (flexibele schil voor pieken en vakanties)

Wil je echt drie weken kunnen genieten van je vakantie? Dan kan het de moeite lonen om voor die periode bijvoorbeeld een freelancer in te huren. Zeker als er meerdere mensen in je bedrijf op vakantie gaan, zijn wat extra handen heel erg welkom. Investeren in een flexibele schil is dan een aanrader. 

5: Laat digitale tools voor je werken als je op vakantie gaat als ondernemer

Wil je op vakantie bij dat ene bestand kunnen? Zorg dat je in een cloud werkt. Wil je dat bepaalde facturen verstuurd worden? Investeer in een goed online boekhoudprogramma. Wie weet kan een chatbot bepaalde vragen van klanten wel beantwoorden? Tal van taken kunnen (deels) gedigitaliseerd worden en de vakantieperiode is bij uitstek de tijd om daar eens echt in te duiken. En wie weet levert het je na de vakantie ook een legere agenda op, waardoor je je tijd aan andere zaken kunt besteden.

6: Zorg voor een goede out-of-office reply

Tja, het is natuurlijk een open deur, maar zorg voor een goed reply-bericht. Dan voel jij je namelijk niet verplicht om tóch van onder je parasol dat ene mailtje te beantwoorden.

7: Echt vakantie als ondernemer? Even uit de bedrijfsapp

 

Wil je even loskomen van je werk? Dan kan het een goede tip zijn om een paar weken uit de bedrijfsapp te stappen. Maar er zijn ook mensen die niets leuker vinden dan vakantiefoto’s naar collega’s sturen. Een tussenweg is de meldingen van de groep uitzetten. Dan check je de bedrijfsroddels, lunchfoto’s en werktaken alleen als je daar zelf behoefte aan hebt.

 

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen