Afbeelding van een portemonnee waar 4 passen uitkomen met wat muntgeld ernaast.
Terug naar kennisoverzicht

Wat is een G-rekening?

In deze blog

Huur je weleens personeel in of leen je zelf personeel uit? In de bouwsector, maar ook in de uitzendbranche gebeurt dat regelmatig. Als aannemer of onderaannemer kun je dan ook met een G-rekening te maken krijgen. Wat het doel is wanneer je zo’n rekening nodig hebt, leggen we voor je uit.

Wat is een G-rekening?

Voor we de G-rekening kunnen toelichten, moeten we eerst de Wet ketenaansprakelijkheid (WKA) uitleggen. Die wet houdt in dat wanneer je personeel inhuurt je indirect verantwoordelijk bent voor de afdracht van loonheffingen. In eerste instantie moet de ondernemer die het personeel aan je uitleent deze belastingen betalen. Doet hij dat niet? Dan kan de Belastingdienst jou aansprakelijk stellen.

Wil je dat risico beperken? Dan kun je een WKA-verklaring  aanvragen en/of een G-rekening openen. Daarin staat de ‘g’ voor ‘geblokkeerde’. Met het geld op deze rekening kunnen alleen loonheffingen en/of btw aan de Belastingdienst worden betaald. Je kunt het dus niet overboeken naar andere rekeningen. Ook kun je met zo’n rekening niet rood staan.

Wanneer heb je een G-rekening nodig?


Je kunt in deze gevallen met een G-rekening te maken hebben:


  • Als je personeel inhuurt: Wanneer je bijvoorbeeld via een uitzendbureau personeel inhuurt, dan zullen zij jou vragen om een deel van de factuur op hun G-rekening te storten. Ben je een aannemer en huur je personeel in? Dan mag je jouw onderaannemer vragen om een G-rekening te openen.
  • Als je personeel uitleent: In dit geval kun je zelf een G-rekening openen. Hierop stort het bedrijf dat jouw personeel inhuurt een deel van het factuurbedrag. Dat bedrag komt overeen met de loonheffingen die betaald moeten worden. Vervolgens maak jij het geld weer over aan de Belastingdienst.
  • Als je personeel detacheert: Ook in dit geval heb je zelf een G-rekening, waarop het bedrijf dat jouw personeel inhuurt een deel van het factuurbedrag stort.

Hoe kom je aan een G-rekening?

Voor het openen van een G-rekening is toestemming van de Belastingdienst en de bank nodig. Je kunt een G-rekening via dit formulier aanvragen bij de Belastingdienst. Zijn zij akkoord? Dan krijg je een overeenkomst opgestuurd, waarmee je naar je bank kunt stappen. Zij openen de G-rekening voor je.

Wat zijn de voordelen van een G-rekening?

Een G-rekening biedt zowel bescherming voor de ondernemer die zijn personeel uitleent, als voor degene die ze inhuurt. Als je personeel inhuurt, kan je hiermee veiligstellen dat het verschuldigde bedrag gedekt is. Zo kun jij niet aansprakelijk gesteld worden door de Belastingdienst. Leen je personeel uit, dan biedt de G-rekening ook zekerheid. Het geld dat op de rekening staat, kan alleen aan de Belastingdienst worden betaald. Zelfs als het financieel moeilijker wordt, kun je dus aan die betalingsverplichting voldoen.

 

Hoe zit het met de G-rekening en factoring?

Als je gebruik maakt van factoring wordt het G-rekening deel van jouw factuur niet overgenomen. Je dient deze wel op de factuur te vermelden. Zo heb jij nooit te weinig op de G-rekening en kun je wel vooruit met het werkkapitaal dat op jouw eigen zakelijke rekening staat.

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen