Afbeelding van een obetaalde factuur waar een klok naast staat.
Terug naar kennisoverzicht

Een WKA-verklaring: wat is het en hoe vraag ik er een aan?

In deze blog

Met een WKA-verklaring toon je aan dat je loonheffing over het loon van je werknemers betaalt. Wanneer je als ondernemer (bijvoorbeeld als aannemer) personeel inhuurt van een uitlener (bijvoorbeeld een onderaannemer) dan kun je hen om zo’n verklaring vragen.

Waar staat WKA voor?

WKA staat voor Wet ketenaansprakelijkheid. Die wet houdt in dat inleners* aansprakelijk zijn voor de loonheffingen van het personeel dat ze inhuren, als de uitlener dit niet betaalt.

 

*Je bent inlener als je een werknemer inhuurt van een andere onderneming en jij de leiding hebt over hem of haar. De werknemer blijft in dienst van die andere onderneming (de uitlener).

 

Wanneer is een WKA-verklaring nodig?

Met een WKA-verklaring toon je als uitlener aan dat je de loonheffingen hebt betaald. Als je uitstel van betaling hebt vanwege betalingsproblemen, een ingediend bezwaar of een (hoger) beroep dan staat dit ook op de verklaring

Een inlener kan de uitlener vragen om een WKA-verklaring aan te vragen. Dit is niet verplicht, maar je toont dan wel aan dat je een betrouwbare partner bent.

Hoe vraag ik een WKA-verklaring aan?

Een WKA-verklaring vraag je aan via de website van de Belastingdienst. Het formulier kun je (digitaal) invullen en per post verzenden naar de Belastingdienst.

 

Hoe lang is de WKA-verklaring geldig?

Aan een WKA-verklaring zit geen eindtermijn. Wel kun je op het aanvraagformulier aanvinken dat je iedere drie maanden een actuele verklaring wil ontvangen. Die stuurt de Belastingdienst dan automatisch naar je toe.

Moet ik als zzp’er ook een WKA-verklaring afgeven?

Als zzp’er huur je alleen jezelf uit, maar heb je geen personeel waarover je loonheffingen hoeft af te dragen. Een WKA-verklaring aanvragen hoeft in zo’n geval dus niet. Toch kan het zijn dat de inlener (de partij die je inhuurt) je wel vraagt om de verklaring ‘betalingsgedrag ketenaansprakelijkheid’ aan te vragen bij de Belastingdienst. Daarmee toon je aan dat je geen loonheffingen hoeft af te dragen.

Wat is een G-rekening?

Wil je het risico op aansprakelijkheid nog meer beperken? Dan kun je als uitlener een G-rekening (geblokkeerde rekening) openen. Hierop stort het bedrijf dat jouw personeel inhuurt een deel van het factuurbedrag. Dat bedrag komt overeen met de loonheffingen die betaald moeten worden. Dit geld kan dan ook nergens anders aanbesteed worden. Voor het openen van een G-rekening is toestemming van de Belastingdienst en de bank nodig.

 

Moet ik rekening houden met een WKA-verklaring als ik factoring inzet?

Je hebt jouw WKA-verklaring nodig om klant te worden bij Voldaan, als je aangevinkt hebt dat je iedere 3 maanden een actuele verklaring wilt ontvangen zit je altijd goed.  We vragen deze verklaring op omdat dit invloed heeft op hoe jouw factuur betaald wordt door de debiteur.

 

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen