Terug naar kennis overzicht

Wat is de betalingstermijn van een factuur?

Ondernemers kiezen vaak voor een korte betalingstermijn op de factuur, zoals bijvoorbeeld een termijn van 14 dagen, om zo de liquiditeitspositie gezond te houden. Want, hoe meer openstaande facturen, hoe lager de liquiditeit van jouw onderneming. Er is wel een kanttekening: het hanteren van korte betalingstermijnen betekent niet automatisch dat debiteuren ook op tijd de factuur betalen.

In deze blog

Als ondernemer wil je natuurlijk dat je facturen zo snel mogelijk worden voldaan. Toch is een korte betalingstermijn op je factuur geen garantie voor een snelle betaling. Bovendien moet je bij het sturen van een factuur zelf voldoen aan de wettelijke betalingstermijnen. In deze blog bespreken we de wettelijke betalingstermijn van B2B-facturen en B2C-facturen.

Wettelijke betalingstermijn B2C-facturen

Stuur je als ondernemer een factuur naar consumenten (B2C)? Dan ben je niet gebonden aan een officiële betalingstermijn. Er geldt namelijk geen wettelijke betalingstermijn voor B2C-facturen. Wel moet de termijn op de factuur een ‘redelijke termijn’ zijn. Meestal hanteren bedrijven een minimale betalingstermijn van veertien dagen. Een betalingstermijn moet worden opgenomen in het contract of in de algemene voorwaarden.  LET OP! Wil je gebruik maken van factuurovername van Voldaan, dan mag je factuur niet B2C zijn.

Wettelijke betalingstermijn B2B-facturen

Of er nu sprake is van een betalingstermijn van zeven dagen, veertien dagen of 30 dagen, bedrijven die facturen naar andere bedrijven sturen (B2B) moeten zich aan de wettelijke betalingstermijn houden. Maar om welke betalingstermijnen gaat het? Hieronder sommen we alle betalingstermijnen voor B2B-facturen voor je op:

 

  • Business-to-business facturen moeten binnen 30 dagen worden betaald, als er geen andere betalingstermijn is overeengekomen.
  • Is er een betalingstermijn voor de B2B-factuur afgesproken? Dan mag deze de maximumtermijn van 60 dagen niet overschrijden.
  • Een betalingstermijn van langer dan 60 dagen kan alleen worden overeengekomen, als aantoonbaar kan worden gemaakt dat dit voor beide bedrijven geen nadelige gevolgen heeft.

 

De wet beschermt ondernemers tegen wanbetalers. Ondanks deze wet komt het regelmatig voor dat wettelijke betalingstermijnen van B2B-facturen ruimschoots worden overschreden. Daar komt bij dat hoe langer een openstaande vordering onbetaald blijft, hoe groter de kans is dat de factuur helemaal niet betaald wordt. Met alle gevolgen van dien.

Betalingstermijn factuur zzp

Bovengenoemde termijnen zijn vastgelegd in de Wet Betalingstermijnen en gelden ook voor facturen aan zzp’ers.

 

Een betalingstermijn van 24 uur?

Heb jij weleens last van debiteuren die te laat betalen, of is het je wel eens overkomen dat het geld nooit op je rekening beland is? Je kunt de betalingstermijn van jouw factuur verkorten door je facturen te verkopen aan Voldaan. Wij nemen jouw factuur dezelfde dag nog over, waardoor je binnen 24 uur over liquiditeit extra beschikt. Snel en eenvoudig. 30, 60 of mischien zelfs wel 90+ dagen wachten op jouw geld is dus verleden tijd.

 

Directe betaling van al jouw B2B facturen

Wij kopen jouw openstaande B2B-facturen en betalen deze nog dezelfde dag. Het maakt hierbij niet uit hoeveel dagen de betalingstermijn is! Zo heb jij geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer, dat regelen wij. Dat doen wij namelijk, zodat jij je kunt richten op datgene waar je écht goed in bent: ondernemen. Benieuwd of jouw factuur in aanmerking komt? Bekijk de spelregels!

 

 

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen