Terug naar blogoverzicht

Btw aangifte te laat betaalt, wat nu?

Btw-aangifte, het is niet bepaalt het leukste klusje voor veel ondernemers. Ben jij iemand die het meteen regelt of stel je het stiekem uit tot het állerlaatste moment? In april 2020 werd een recordaantal gehaald aan ondernemers die op de dag van de deadline hun btw-aangifte verstuurde. Het NOS meldde dat het om maar liefst 347.000 ondernemers ging. Jij bent dus echt niet de enige! Maar wat als je te laat bent met het versturen of betalen van jouw btw, dan loop je het risico op een (hoge) boete. Hoe hoog? Dat lees je hier.

Btw aangifte te laat

Hoe hoog is de boete als ik mijn btw te laat betaal?

Het niet betalen of versturen van je btw kan je duur komen te staan als je niet oppast. De hoogte van de boete is afhankelijk van de situatie. De belastingdienst kent twee soorten boetes. Heb je de btw-aangifte te laat ingediend? Dan krijg je een aangifteverzuimboete. Te weinig of niet betaald? Dan krijg je een boete voor betaalverzuim.

Je verstuurt de btw-aangifte te laat

Je vult de btw-aangifte in, maar de uiterst betaaldatum is al verstreken. Dan krijg je een boete van € 68,- voor aangifteverzuim. Is dit nu de eerste keer dat je te laat bent? Dan geldt er een coulancetermijn van 7 dagen. Dit betekent dat je een week de tijd hebt na de uiterste betaaldatum om alsnog je aangifte te versturen. Je hoeft in dat geval dan geen boete te betalen, maar je krijgt wel een verzuimmelding. De eerstvolgende keer dat je niet op tijd je btw-aangifte doet, geldt er geen coulancetermijn meer en krijg je alsnog een boete van € 68,-.

Je doet geen btw-aangifte

Helemaal geen btw-aangifte gedaan? Dan krijg je een boete van € 68,- voor aangifteverzuim. Daarnaast doet de Belastingdienst een schatting van de btw die je moet betalen. Het is verstandig om vooralsnog de btw-aangifte zelf in te vullen en te berekenen, er is een kans dat het bedrag dan lager uitvalt.

Heb je écht geen tijd, betaal dan de schatting van de Belastingdienst en corrigeer het bij de volgende btw-aangifte. Daar heb je vervolgens nog vijf jaar de tijd voor!

Pas op: de boete voor aangifteverzuim riskeer je ook als je wel betaalt, maar geen btw-aangifte invult.

Je betaalt de btw te laat, te weinig of niet

Na het indienen van de btw-aangifte heb je een maand de tijd om het verschuldigde bedrag te betalen. Als je de uiterste betaaldatum overschrijdt, kun je een boete voor betaalverzuim riskeren. Er zijn vijf scenario’s mogelijk.

1e keer btw te laat betaalt, binnen 7 dagen coulancetermijn.
Is dit je eerste keer dat je te laat betaalt? Dan krijg je geen boete voor betaalverzuim, maar wel een verzuimmelding.

2e keer btw te laat betaalt, binnen 7 dagen coulancetermijn.
De vorige btw-aangifte heb je ook te laat betaalt. Dan krijg je nu wel een boete voor betaalverzuim. De boete bedraagt 3% van het te laat betaalde bedrag. Er geldt een minimum van € 50,- en maximum € 5.278,- boete.

Btw te laat betaalt, na de coulancetermijn.
Je krijgt een boete voor betaalverzuim. De boete bedraagt 3% van het te laat betaalde bedrag. Er geldt een minimum van € 50,- en maximum € 5.514,- boetebedrag.

Btw deels te laat betaalt, na de coulancetermijn.
Je betaalt een 3% boete voor betaalverzuim over het te laat betaalde bedrag. Er geldt hierbij ook een minimum van € 50,- en maximum € 5.514,- boetebedrag.

Je betaalt de btw niet.
Wel de btw-aangifte gedaan, maar niet betaalt? Dan krijg je een naheffingsaanslag met een betaalverzuimboete van 3% over het totale niet-betaalde bedrag. Hierbij geldt ook een minimum van € 50,- en maximum € 5.514,- boetebedrag. Kun je de boete niet betalen? Dan kun je in uitzonderlijke gevallen om een schriftelijk uitstel vragen.

Je hebt een foutje gemaakt

Een foutje is menselijk, heb je per ongeluk te veel of te weinig omzetbelasting aangegeven en betaald? Dan kun je de volgende dingen doen:

Een bedrag van minder dan € 1.000,-.
Corrigeer dit bij je volgende btw-aangifte.

Een bedrag van meer dan € 1.000,-.
Dan kun je dit alleen nog wijzigen of aanvullen via het suppletie omzetbelasting formulier.

Doe je niets?
Wanneer je de fout niet corrigeert, kun je een betaalverzuimboete verwachten. Deze boete bedraagt opnieuw 3% van het niet-betaalde bedrag (minimaal € 50,- en maximum € 5.514,-).

Uitstel van betaling.
Lukt het niet om de boete te betalen? Dan kun je in uitzonderlijke gevallen de Belastingdienst om uitstel vragen.

Voorkom boetes en let goed op wanneer je de btw moet indienen en betalen. Kom je momenteel kapitaal te kort voor het betalen van je belasting? Overweeg dan om jouw factuur te verkopen, zo heb jij binnen 24 uur extra werkkapitaal op jouw rekening staan.

Zolang de lockdown geldt is het mogelijk om Bijzonder Uitstel van Betaling aan te vragen bij de Belastingdienst.

Mijn factuur verkopen

Verplichten tot maandaangifte

Pas op: als je vaker (minimaal 2 keer) te laat je omzetbelasting verstuurt of betaalt, kan de Belastingdienst eisen dat je overgaat tot maandelijkse aangifte. In dat geval moet je maandelijks aangifte doen en afdragen over de voorafgaande maand. Hiervoor gelden dezelfde boetes als je een keer de btw te laat verstuurt of (niet) betaalt.

Wanneer moet ik btw-aangifte doen?

Doe jij per kwartaal je aangifte? Dan zijn dit de deadlines voor de btw-aangifte en betalingen. Voor jaarlijks btw-aangifte moet de aangifte en betaling voor 31 maart van het nieuwe jaar zijn gedaan.

Mijn factuur verkopen

Voorfinanciering btw

Het komt weleens voor dat je al btw moet afdragen over een factuur die nog niet is betaald door jouw klant of opdrachtgever. De btw moet je in dit geval voorschieten, ook wel voorfinancieren genoemd. Een slimme truc hiervoor is slim factureren. De factuurdatum is leidend voor de btw-aangifte. Wanneer je een factuur stuurt over de maand juli, zet de factuurdatum dan niet op 30 juli, maar op 1 augustus. De btw valt dan in het volgende kwartaal.

Als je het zelf niet genoeg kapitaal hebt, is een rekening courant krediet een eventuele oplossing voor de korte termijn. Een andere snelle oplossing is het verkopen van je factuur. Je ontvangt het factuurbedrag binnen één werkdag en je bent direct voor 100% verzekerd als jouw klant te laat of niet betaalt. Je betaalt hiervoor een vast tarief van 4, 5 of 6 procent er zijn geen verborgen kosten, dus achteraf betaal je nooit extra kosten. Zo weet je precies waar je aan toe bent en heb je tegelijkertijd geen omkijken meer naar je openstaande factuur.

Snel kapitaal om je btw te betalen

Bij ons bepaal je helemaal zelf welke factuur je wilt indienen, wanneer je deze wilt verkopen en hoeveel je per maand wilt toesturen. Zo houd jij altijd de regie over jouw debiteurenbeheer. Weten hoe wij te werk gaan? Lees hier meer over debiteurenbeheer uitbesteden.

Elke ondernemer kan zich bij Voldaan voor debiteurenfinanciering aanmelden. Jouw aanmelding verloopt bij ons snel en eenvoudig: meld je aan via de website of download onze app. Wij beoordelen jouw aanvraag binnen 24 uur. Daarna kun je direct aan de slag met het verkopen van jouw facturen. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit tenslotte nergens aan vast, want het contract is dagelijks opzegbaar.

Mijn factuur verkopen

Meer weten of kennismaken?

Wil je meer weten over onze dienstverlening, of gewoon een keer kennismaken? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Vul jouw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  *verplicht veld

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Uiteraard worden jouw gegevens veilig en uiterst zorgvuldig verwerkt. Precies weten hoe? Bekijk onze Privacy Statement.

  Misschien ook leuk om te lezen

  Jouw gids voor informatie over cashflow

  Jouw gids voor informatie over cashflow

  #financiering

  Vroeger hadden we het over kasstroom of geldstroom, tegenwoordig spreken we meestal over ‘cashflow’. Maar wat is cashflow precies? Waarom is het belangrijk? Hoe bereken je een cashflow? En wat kun je doen als je een negatieve cashflow hebt? Kortom: we beantwoorden al jouw vragen over dit onderwerp.

   

  Lees meer
  Alles wat je wil weten over financieren

  Alles wat je wil weten over financieren

  #financiering

  Ondernemers hebben ambities. Ondernemersdromen. En om die waar te maken, hebben ondernemers geld nodig. In deze blog lees je alles wat je wil weten over (zakelijk) financieren. Wat is het precies? Welke vormen van financieren zijn er? En wat moet je weten voordat je een financiering aantrekt?

  Lees meer
  Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

  Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

  #financiering

  De betaaltermijn voor grootbedrijf is per 1 juli 2022 30 dagen voor mkb en zzp leveranciers en dienstverleners. Dit is alles wat jij erover moet weten.

  Lees meer

  Kan ik je helpen?

  Zit je nog met een vraag over factoring? Stel jouw vraag; ik help je graag verder.

  Ik wil graag teruggebeld worden.

  Vul jouw gegevens in en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug. *Verplicht veld.

   *verplicht veld

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
   Wij staan voor je klaar!

   Heb je vragen of liever direct contact? Bel ons dan op: 0800-0428 .

    Fijn dat u klant wilt worden bij Voldaan! Wij helpen je graag met het verkopen van jouw eerste factuur. Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

    *verplicht veld

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
    Wij zijn zuinig op jouw privacy. Lees ons Privacy Statement