Terug naar kennis overzicht

Voorfinancieren van btw

Het voorfinancieren van btw is voor veel ondernemers erg vervelend. Dat snappen wij maar al te goed! Btw betalen over facturen die nog openstaan, kan al snel om een fors bedrag gaan. En waar haal je dan snel dat extra geld vandaan? Zeker startende ondernemers kunnen financieel in de problemen komen rond de periode van de btw-aangifte. Wij geven 6 tips zodat jij volgend jaar (nog) beter voorbereid bent. Zo kun jij voortaan zorgeloos de btw afdragen!  

In deze blog

Betekenis van voorfinancieren btw

De betekenis van voorfinancieren van btw: Als ondernemer dien jij de btw te betalen die je in rekening hebt gebracht bij jouw klant of opdrachtgever. Ook van facturen die nog openstaan. In dat geval moet jij het bedrag voorschieten, ook wel het voorfinancieren van btw genoemd.

6 tips bij voorfinanciering van btw

Na je btw-aangifte heb je een maand de tijd om de btw te betalen. Mits er sprake is van een ernstige calamiteit, zoals een brand of overstroming, maakt de Belastingdienst geen uitzondering voor het op tijd betalen van de btw. Maar wat kun je doen als je krap bij kas zit? Wij geven 6 tips, zodat jij beter voorbereid bent en je de btw zonder stress kan afdragen!

 

Tip 1: Slim factureren

Ben jij al bekend met het trucje ‘slim factureren’? Het is redelijk simpel en je stelt hiermee gemakkelijk je btw-afdracht met drie maanden uit. De factuurdatum is namelijk leidend bij de btw-aangifte. Wil jij zo min mogelijk btw voorfinancieren? Stel dan het factureren aan het eind van een kwartaal even uit tot het begin van het nieuwe kwartaal.

Bijvoorbeeld: Elk kwartaal doe jij de btw-aangifte, op 28 juni heb je een grote opdracht uitgevoerd. Wanneer jij dezelfde dag nog factureert, moet jij uiterlijk 31 juli de btw al afdragen. Terwijl als je 3 dagen wacht en de factuur op 1 juli verstuurt, valt de btw-afdracht in het volgende kwartaal. Jij hebt dan 3 maanden extra de tijd om je factuur te innen.

Let op! Het is niet mogelijk om eindeloos je factuur uit te stellen. Je bent namelijk wettelijk verplicht om op de 15e dag van de volgende maand (op de maand waarin jij de goederen of dienst hebt geleverd) je factuur uit te sturen.

Tip 2: Goed debiteurenbeheer

Een strak debiteurenbeheer helpt jou bij het (op tijd) krijgen van je geld. Wanneer jouw facturen bijtijds worden betaald hoef jij natuurlijk minder btw voor te financieren. Beoordeel jouw debiteurenbeheer, zijn er nog verbeterpunten? Ons advies is om elke week een moment te plannen voor jouw debiteurenbeheer.

Tip 3: Spaar voor de btw-afdracht

Wij raden iedere ondernemer aan om een aparte spaarrekening te openen voor btw-afdrachten. Is jouw factuur betaald? Zet dan direct de btw opzij, zo voorkom je dat je het per ongeluk uitgeeft. Als je dit consequent bijhoudt heb je hoogst waarschijnlijk een aardige spaarrekening opgebouwd voor je btw-afdracht.

Tip 4: Rekening courant krediet

Het kan zomaar voorkomen dat je onvoldoende geld hebt om de btw-afdracht te betalen. Voor veel ondernemers (met name starters) is de periode voor de btw-afdracht een financieel lastige periode. Dus je bent echt niet de enige die op zoek is naar een snelle oplossing!

Een rekening courant krediet is een oplossing voor de korte termijn. Je kunt soms onder voorwaarde een bepaald bedrag rood staan bij de bank, oftewel een rekening courant krediet krijgen. Dit brengt alleen extra kosten met zich mee. Zo betaal je afsluitkosten, behandelkosten en rente, ook wanneer je geen gebruik maakt van het krediet.

Tip 5: Btw-factoring

Een andere snelle oplossing is het verkopen van je factuur. Btw-factoring is een gemakkelijke manier om krediet te krijgen. Het voordeel van factoring? Het is geen lening en het enige wat je nodig hebt is een B2B factuur! Met factoring verkoop je jouw factuur en krijg je binnen één werkdag het factuurbedrag betaald. Daarnaast ben je direct voor 100% verzekerd als jouw klant te laat of niet betaalt.

Tip 6: Btw terugvragen

Heb jij het afgelopen jaar klanten of opdrachtgevers gehad die niet hebben betaald? In dat geval kun jij de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Jij hebt namelijk de btw al betaald voordat jouw klant de factuur heeft betaald. Dit kun je weer terugkrijgen door het te verrekenen bij de volgende btw-aangifte.

 

Btw te laat of niet betaalt?

Na het indienen van de btw-aangifte heb jij een maand de tijd om de btw-afdracht te betalen. Lukt het niet om dat bedrag in één keer te betalen of ben je per ongeluk te laat? Dan riskeer je een (hoge) boete. Hoe hoog? Dat is afhankelijk van de situatie. Als je te laat betaalt, zijn er gevolgen, lees hier hoe de belastingdienst daarmee om gaat btw boete voor te laat betalen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Let dus goed op wanneer je de btw moet indienen en betalen. Kom je momenteel ruimte tekort voor het betalen van je belasting? Overweeg dan om jouw factuur te verkopen, zo heb jij binnen 24 uur snel extra geld op jouw rekening staan.

Overweeg btw-factoring via Voldaan

Bij ons bepaal je helemaal zelf welke factuur je wilt indienen, wanneer je deze wilt verkopen en hoeveel je per maand wilt toesturen. Zo houd jij altijd de regie over jouw cashflow. Weten hoe wij te werk gaan? Lees hier meer over onze werkwijze.

De kosten? Die zijn bij ons transparant en voor iedereen gelijk. Voor elke factuur betaal je een vast tarief. Wij brengen achteraf nooit extra kosten in rekening of zogenaamde ‘verborgen kosten’. Bij Voldaan weet je precies waar je aan toe bent! Zodra de factuur is verstuurd hoef je nergens meer naar om te kijken. Wij regelen de rest. Dit doen wij uiterst zorgvuldig en met veel respect voor jouw klant of opdrachtgever.

Elke ondernemer kan zich bij Voldaan aanmelden. Jouw aanmelding verloopt bij ons snel en eenvoudig: meld je aan via de website of download onze app. Wij beoordelen jouw aanvraag binnen 24 uur. Daarna kun je direct aan de slag met het verkopen van jouw facturen. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit tenslotte nergens aan vast, want het contract is dagelijks opzegbaar.

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen