Terug naar blogoverzicht

Wat is een rekening courant krediet?

Een rekening courant krediet is voor veel ondernemers een bekende vorm van financiering. Overweeg jij een rekening courant krediet? Dan is het niet onbelangrijk om goed op de risico’s te letten. Ja, het is een flexibele vorm van financiering, maar als je over jouw limiet gaat betaal je extra rente! En als je het krediet niet gebruikt betaal je in de meeste gevallen ook rente. Lees hier voor- en nadelen van een rekening courant krediet.

Rekening courant krediet

Rekening courant krediet betekenis

De betekenis van rekening courant is: een zakelijk krediet bij de bank waarbij je rood mag staan. Je krijgt van de bank een limiet, waarbij je flexibel geld kunt opnemen en bijstorten van jouw zakelijke rekening wanneer je wilt.

Wanneer is rood staan interessant?

Vooral bedrijven die kampen met grote schommelingen in financieringsbehoefte, maken gebruik van een rekening courant krediet. Denk hierbij aan bedrijven die seizoensgebonden werk hebben of seizoenartikelen verkopen, zoals bijvoorbeeld een reisbureau of een ijswinkel. Maar er zijn ook andere situaties denkbaar:

 • Voorraad inkoop
 • Bedrijfsinvestering
 • Overbrugging van openstaande facturen
 • Voorfinanciering van projecten
 • Aannemen van personeel
 • Seizoensgebonden branche

 

Hoe werkt het?

Hoe gaat een rekening courant krediet in zijn werk? Een rekening courant krediet kun je bij verschillende banken aanvragen, want het is gekoppeld aan een betaalrekening. Een aanvraag van een krediet wordt hetzelfde beoordeeld als een aanvraag van een lening.

Voor een aanvraag voor rekening courant krediet toetst een bank jouw bedrijf op de volgende onderdelen:

 • Huidige jaarcijfers van het bedrijf.
 • De hoogte van de gewenste lening.
 • Bedrijfsplan en het doel van het krediet.
 • Geen negatieve BKR-registratie.
 • Eventueel lopende leningen en de nakoming van de betalingsverplichtingen.
 • Ondernemingsplan voor startende ondernemers.

 

Voor het afsluiten van een rekening courant krediet vraagt de bank altijd om een zekerheid of persoonlijke garantie dat kan in de volgende vormen:

 • Een onderpand op je bedrijfspand, debiteuren of voorraad.
 • Een persoonlijke borgstelling; dat is een bedrag waar je persoonlijk borg voor staat in de vorm van jou privé vermogen, spaargeld of eigen woning. Mocht het fout gaan met je lening, dan kan de bank jou persoonlijk aansprakelijk stellen.

 

Je leent vervolgens het bedrag niet volledig in één keer, maar de bank houdt het bedrag voor jou gereserveerd. Zodat jij op elk moment zelf kan kiezen wanneer je een bedrag opneemt (in de min gaat). Voor deze service betaal je wel rente, ook als je er geen gebruik van maakt.

De rente is afhankelijk per bank en per situatie. De hoogte van de rente is afhankelijk van verschillende voorwaarden, zoals de gezondheid van jouw bedrijf, zekerheden die je kan geven of een ondernemingsplan (voor startende ondernemers).

Wat is de rente voor een rekening courant krediet?

De rente voor een rekening courant krediet is per bank en per situatie verschillend. De rentes liggen tussen de 4 en 10%. Dit is nogal een groot verschil! Elke ondernemer heeft dus een individuele rente, vaak op basis van de financiële gezondheid van jouw bedrijf en de zekerheden die je kan bieden. Staat jouw bedrijf er goed voor? Dan is jouw rente lager. Ga je een zwaardere periode door? Dan kan jouw rente ook omhoog gaan. Je kan jouw rekening courant krediet berekenen bij de bank, dit zal je helpen een goed besluit te nemen.

Als jij binnen de risico’s valt wil een bank jou graag als klant. Als ondernemer heb je dan de ruimte om te onderhandelen over de rente. Wij raden ook altijd om de mogelijkheden af te tasten bij verschillende banken! Laat dan voor jouw situatie de rekening courant kredit berekenen.

Wil je liever op een andere manier jouw onderneming financiële ruimte geven? Factuurovername van Voldaan is eenvoudig in te zetten. Wij doen niet aan kleine lettertjes, daarom vind je onze kosten gewoon op de website, zodat jij weet waar je aan toe bent. 

Mijn factuur verkopen

De voordelen van een rekening courant krediet

Dit zijn de grootste voordelen van een rekening courant krediet voor ondernemers:

 • Flexibel je kunt er gebruik van maken wanneer je dat wilt.
 • Tarieven zijn aantrekkelijk bij de bank vergeleken met een alternatieve financiering.
 • Snel geld lenen.
 • Boetevrij aflossen.

 

De nadelen van een rekening courant krediet

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Je krijgt een maximum krediet dus op = op.
 • Je kunt een BKR-registratie krijgen.
 • Rood staan is erg duur vergeleken met een langlopende lening.
 • De bank vraagt om zekerheden, dit betekent dat jouw debiteuren of bezitting worden verpand; zoals jouw bedrijfspand, auto of zelfs je privé bezit.
 • Je betaalt vaak rente over het krediet, ook als je er geen gebruik van maakt.
 • De rentes zijn van tevoren niet vast, dit is per ondernemer en situatieafhankelijk.
 • De bank kan een rekening courant krediet dagelijks opzeggen.
 • Een bank mag een limiet op elk moment intrekken (opzeggen), als daar aanleiding toe is.
 • Je mag niet structureel rood staan, je moet eens in de zoveel tijd een positief saldo hebben. Dit maakt het gebruik best lastig.
 • Steeds minder ondernemers komen in aanmerking met een rekening courant krediet, omdat zij niet aan alle eisen voldoen. Zoals een track record van 2 jaar waarin je kunt aantonen dat je een winstgevende onderneming bent.

 

Hét alternatief voor rood staan zonder te lenen!

Maar er zijn ook alternatieven voor rood staan, zonder te lenen of BKR-registratie! Ben je op zoek naar een snel krediet waarbij er nooit wordt gevraagd naar jouw jaarcijfers of andere zekerheden? Lees dan meer over factoring. Factoring is een flexibele vorm van financiering waarbij je jouw factuur binnen 24 uur omzet in geld. Je bent direct voor 100% verzekerd tegen het debiteurenrisico en wij nemen het debiteurenbeheer over, zodat jij volledig ontzorgd bent.

Factuur verkopen? Zó werkt het

Binnen 24 uur je geld met factoring via Voldaan

Elke ondernemer met B2B facturen kan zich bij Voldaan voor factoring aanmelden. Jouw aanmelding verloopt bij ons snel en eenvoudig: meld je aan via de website of download onze app. Wij beoordelen jouw aanvraag binnen 24 uur. Daarna kan je direct aan de slag met het verkopen van jouw facturen. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit tenslotte nergens aan vast, want je kunt het contract dagelijks opzeggen.

Mijn factuur verkopen

Meer weten of kennismaken?

Wil je meer weten over onze dienstverlening, of gewoon een keer kennismaken? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Vul jouw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  *verplicht veld

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Uiteraard worden jouw gegevens veilig en uiterst zorgvuldig verwerkt. Precies weten hoe? Bekijk onze Privacy Statement.

  Misschien ook leuk om te lezen

  Jouw gids voor informatie over cashflow

  Jouw gids voor informatie over cashflow

  #financiering

  Vroeger hadden we het over kasstroom of geldstroom, tegenwoordig spreken we meestal over ‘cashflow’. Maar wat is cashflow precies? Waarom is het belangrijk? Hoe bereken je een cashflow? En wat kun je doen als je een negatieve cashflow hebt? Kortom: we beantwoorden al jouw vragen over dit onderwerp.

   

  Lees meer
  Alles wat je wil weten over financieren

  Alles wat je wil weten over financieren

  #financiering

  Ondernemers hebben ambities. Ondernemersdromen. En om die waar te maken, hebben ondernemers geld nodig. In deze blog lees je alles wat je wil weten over (zakelijk) financieren. Wat is het precies? Welke vormen van financieren zijn er? En wat moet je weten voordat je een financiering aantrekt?

  Lees meer
  Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

  Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

  #financiering

  De betaaltermijn voor grootbedrijf is per 1 juli 2022 30 dagen voor mkb en zzp leveranciers en dienstverleners. Dit is alles wat jij erover moet weten.

  Lees meer

  Kan ik je helpen?

  Zit je nog met een vraag over onze dienstverlening? Stel jouw vraag; ik help je graag verder.

  Ik wil graag teruggebeld worden.

  Vul jouw gegevens in en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug. *Verplicht veld.

   *verplicht veld

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
   Wij staan voor je klaar!

   Heb je vragen of liever direct contact? Bel ons dan op: 0800-0428 .

    Fijn dat u klant wilt worden bij Voldaan! Wij helpen je graag met het verkopen van jouw eerste factuur. Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

    *verplicht veld

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
    Wij zijn zuinig op jouw privacy. Lees ons Privacy Statement