Terug naar kennis overzicht

Wat is een factoring-maatschappij?

Een factoringmaatschappij kan dé uitkomst bieden als jij op zoek bent naar financiële ruimte op korte termijn. Wij vertellen je alles wat jij moet weten over factoring. Want wat is een factoringmaatschappij? Hoe gaat het precies in zijn werk? En nog belangrijker wanneer schakel je een factoringmaatschappij in? Wij helpen je graag verder en leggen het in begrijpbare taal uit.

In deze blog

Wat is een factoringmaatschappij?

Een factoringmaatschappij is een bedrijf die jouw factuur overneemt en direct omzet in geld. Factoring is een vorm van alternatieve financiering, die door veel zzp’ers en mkb’ers wordt toegepast. Waarom factoring? Het is één van de snelste vormen van financiering. Wanneer jij jouw factuur aan een factoringmaatschappij verkoopt ontvang je bij een aantal partijen het bedrag binnen 24 uur en ben je verzekerd tegen het debiteuren risico.

Soorten factoringmaatschappijen?

Er zijn drie verschillende soorten factoring oplossingen, namelijk traditionele factoring, American factoring en Dutch factoring. Alle drie zijn vormen van debiteurenfinanciering die gericht zijn op het verbeteren van jouw cashflow door de verkoop van jouw facturen.

Traditionele factoring

Wordt veelal gebruik door grotere (corporate) bedrijven. Hierbij wordt de gehele debiteurenportefeuille overgedragen aan een factoringmaatschappij. In ruil krijg je een krediet, voor een vast bedrag of percentage van de omzet. Deze vorm van factoring wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door (internationale) groothandels.

American factoring

Is over het algemeen beter geschikt voor ZZP’ers en MKB’ers. Met American factoring verkoop je facturen per stuk en wordt gezien als een zeer flexibele financiering.

Dutch factoring

Hebben wij in het leven geroepen. Dit is American factoring, maar dan met goed fatsoen. Voldaan staat namelijk voor simpel, transparant en toegankelijk. Dit betekent dat onze kosten openlijk zijn vermeld en het debiteurenrisico voor 100% is gedekt. Meer weten?

Het verschil zit hem dus vooral in flexibiliteit, maar er zit ook een verschil in contractduur, het debiteurenbeheer en kredietrisico. Lees hier meer over in onze blog: verschil tussen traditionele- en American factoring.

Hoe werkt een factoringmaatschappij?

Hoe een factoringmaatschappij te werk gaat is afhankelijk per bedrijf, bij Voldaan werkt het als volgt:

Stap 1: Jij houdt de regie
Bepaal zelf wanneer, welke en hoeveel facturen je wilt verkopen. Wist je dat het contract dagelijks opzegbaar is? Je zit dus nergens aan vast.

Stap 2: Verstuur jouw factuur
Verstuur de factuur in eigen opmaak naar jouw klant, enkel een vermelding (onderaan de factuur) van de samenwerking met Voldaan is nodig.

Stap 3: Dien jouw factuur in
Dit kan in de Voldaan app of het online portaal.

Stap 4: Controle
Met behulp van slimme technologie wordt jouw factuur automatisch gecontroleerd.

Stap 5: Binnen 24 uur jouw geld
Voldoet de factuur aan onze spelregels, dan staat het bedrag binnen 24 uur op jouw rekening.

Stap 6: Debiteurenbeheer
Wij gaan zorgvuldig en professioneel om met de afwikkeling van jouw factuur.

Wanneer schakel je een factoringmaatschappij in?

Factoring wordt voor veel verschillende situaties gebruikt. Als je klant wordt bij Voldaan, kun je op elk moment wanneer het jou uitkomt een factuur verkopen, waardoor het een zeer flexibele vorm van financiering is. Zo is een factoringmaatschappij ideaal voor:

 • Voorraad inkoop
 • Bedrijfsinvesteringen
 • Overbruggen van openstaande facturen
 • Voorfinanciering van projecten
 • Seizoensgebonden branche
 • Voorfinancieren van btw

Dus krijg je de volgende keer een grote order met een betaaltermijn van 90 dagen? Denk in dat geval aan factoring, zodat jij alsnog de opdracht kunt aannemen. Of ga je als startende ZZP’er bij een opdrachtgever werken en voel jij je nog niet op je gemak met het debiteurenbeheer? Laat dan je eerste facturen via ons lopen.

Wat zijn de voordelen een factoringmaatschappij?

Een goede factoringmaatschappij bied je de volgende voordelen:

 • Nooit meer wachten op jouw zuurverdiende geld.
 • Vraagt geen jaarcijfers, borgstelling of andere garanties.
 • Geen omkijken meer naar jouw debiteuren en debiteurenbeheer.
 • De kosten zijn openlijk vermeld en voor iedereen gelijk.
 • Draagt de volledige risico’s van laat- of nonbetalers.
 • Het contract is dagelijks opzegbaar.

De nadelen van een factoringmaatschappij

Dat factoring een goede manier is om jouw cashflow te verbeteren is inmiddels wel duidelijk. Maar net als bij andere zakelijke financiering zijn er ook een paar nadelen:

 • Een factoringmaatschappij krijgt inzicht in jouw facturen.
 • Het kan zijn dat je factuur niet wordt overgenomen.
 • Aan het gebruik van factoring zitten (natuurlijk) kosten verbonden

Factoring via Voldaan

Factoring vraagt om expertise en laat dat nou precies zijn waar wij goed in zijn. Sinds 2014 nemen wij al facturen over met goed fatsoen. Wij gaan zorgvuldig en professioneel om met de afwikkeling van jouw factuur.

Direct aan de slag met een factoringmaatschappij? Meld je dan nu aan via de website of download onze app, de aanmelding verloopt snel en eenvoudig via ons portaal. Wij beoordelen jouw aanvraag vervolgens binnen 24 uur. Daarna kun je als de bliksem aan de slag met het verkopen van jouw facturen. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit tenslotte nergens aan vast, want ons contract is dagelijks opzegbaar.

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen