De grote waarde van factoring is dat je niet langer afhankelijk bent van de betalingstermijn van jouw klant of opdrachtgever. Want debiteuren die een factuur te laat of zelfs helemaal niet betalen, brengen jouw liquiditeitspositie in gevaar. Zowel traditionele- als American factoring is een alternatieve financieringsvorm die jouw cashflow en liquiditeit verbetert. American factoring is over het algemeen beter geschikt voor ZZP’ers en MKB’ers, terwijl traditionele factoring veelal wordt gebruikt voor grotere bedrijven.
Het verschil zit hem vooral in de contractduur, het debiteurenbeheer en kredietrisico. Wees gerust, in deze blog leggen we de verschillen helder uit, zodat je verzekerd bent van de juiste keuze!
Traditionele factoring: geschikt voor grote (corporate) bedrijven
Grote (corporate) bedrijven passen traditionele factoring al jaren toe. Bij deze vorm wordt de gehele debiteurenportefeuille overgedragen aan een factoring bedrijf. Op basis van de waarde van jouw gehele debiteurenportefeuille krijg je een krediet, in ruil voor een vast bedrag of percentage van de omzet. Traditionele factoring wordt vaak gezien als alternatief voor een bancaire lening.
De voordelen van traditionele factoring zijn de relatief lage kosten. Daarnaast zijn er minder strengen eisen betreft debiteuren. Nadeel: om in aanmerking te komen met traditionele factoring moet je aan bepaalde omzeteisen en andere garanties voldoen (zo moet jouw bedrijf minimaal 3 jaar bestaan). Je bent verplicht om elke factuur bij het factoringbedrijf onder te brengen. Hiermee ga je dan ook een contract aan voor de langere termijn. Het debiteurenrisico ligt bij jou en niet bij het factoring bedrijf. Hierdoor is jouw bedrijf alsnog verantwoordelijk voor het debiteurenbeheer.