Wat is solvabiliteit?
Kort gezegd: de verhouding tussen eigen vermogen (bezittingen) en vreemd vermogen (schulden). Dit geeft aan hoe afhankelijk jouw bedrijf is van anderen. Zo betekent veel vreemd vermogen óók dat je meer afhankelijk bent van anderen. Je moet bijvoorbeeld verantwoording afleggen bij een bank of een investeerder heeft een aandeel in je bedrijf. Meer vreemd vermogen betekent dat financiers (zoals de bank) het risicovoller vinden om in je bedrijf te investeren. De solvabiliteit geeft bovendien aan in welke mate jouw bedrijf aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.
Waarom is solvabiliteit belangrijk?
Door de solvabiliteit van je ondernemingen de gaten te houden, behoud je grip op jouw onderneming. Voldoende eigen vermogen is namelijk belangrijk om als bedrijf gezond te groeien. Je solvabiliteit geeft aan of het nodig is om je eigen vermogen te vergroten. En een bijkomend voordeel van een goede solvabiliteit is dat je als ondernemer gemakkelijker aan financiering kunt komen.
Solvabiliteit berekenen: dat doe je met de solvabiliteitsratio
Tijd om je solvabiliteit te berekenen. Hoe je dat doet? Daarvoor heb je allereerst je jaarcijfers nodig. Bekijk op de jaarrekening hoeveel ‘eigen vermogen’ en ‘totaal vermogen’ er is.
Nu rest alleen nog de formule om solvabiliteit te berekenen. Of met andere woorden: solvabiliteitsratio. Met deze solvabiliteitsratio kom je erachter hoe afhankelijk je bedrijf is van anderen, zoals schuldeisers of debiteuren.
(Eigen vermogen/ totaal vermogen) x 100% = solvabiliteitsratio
Voorbeeld:
(€ 10.000 / € 20.000) x 100% = 50%
In het bovenstaande voorbeeld is de solvabiliteitsratio 50 procent. Dat houdt in dat voor elke euro die op je balans staat, 50 cent eigen vermogen is.
Wat wel goed is om te weten: als een bank of financier jouw solvabiliteit berekent, kunnen zij correcties uitvoeren. Hierdoor kan jouw solvabiliteit toch lager uitvallen dan verwacht.
Wat is een gezonde solvabiliteit?
Wij zetten drie percentages voor je op een rijtje: het ideale scenario én een hoog en laag solvabiliteitsratio.
Gezonde solvabiliteit: tussen de 25 en 40 procent
Over het algemeen vinden kredietverstrekkers een solvabiliteit die ligt tussen de 25 en 40 procent een gezonde solvabiliteit. Het houdt in dat er een goede balans is tussen wat je bedrijf zelfstandig kan betalen zonder afhankelijk te zijn van anderen.
Voordelig: een hogere solvabiliteit
Is je solvabiliteit hoger dan 40 procent? Dan heeft dat vaak voordelen. Kredietverstrekkers zien weinig risico’s en zullen snel investeren. Niet alleen krijg je sneller een lening, vaak kun je ook op lagere rente rekenen.
Pas op bij een solvabiliteit lager dan 25 procent
Is je solvabiliteit lager dan 25 procent? Dan moet je oppassen. Het houdt in dat slechts 25 procent of minder van je balanstotaal wordt gefinancierd met eigen vermogen. Geld lenen wordt dus ook moeilijker, want banken zien dit als een risico. En kom je vervolgens in de min? Dan heb je een grotere kans om failliet te gaan.
Kredietverstrekkers kijken ook naar andere factoren
Solvabiliteit geeft dus een idee in hoeverre je onderneming aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Maar weet ook: solvabiliteit zegt niet alles over je bedrijf. Veel financiers kijken bijvoorbeeld ook naar liquiditeit en rentabiliteit om een beter en compleet beeld te krijgen van hoe een onderneming ervoor staat.
Hoe kan ik de solvabiliteit van mijn onderneming verbeteren?
Er zijn verschillende manieren om jouw solvabiliteit te verbeteren. Zo kun je het vreemd vermogen verlagen of je eigen vermogen verhogen. Hieronder sommen we een aantal opties op:
1. Verhoog je winst
Meer winst betekent meer eigen vermogen. Kijk kritisch naar je in- en uitgaven, bespaar op vaste lasten zoals huur of abonnementen en kijk of je de verkoopprijzen kunt verhogen.
2. Verklein je werkkapitaal
Werkkapitaal is het kapitaal (geld) dat vastzit in je bedrijf. Het geld zit bijvoorbeeld in uitstaande facturen, een grote voorraad of materialen. Door deze balansposten te verlagen, wordt de solvabiliteit hoger.
3. Goed debiteurenbeheer
Goed debiteurenbeheer helpt jou bij het op tijd krijgen van jouw geld. Hoe langer jouw facturen openstaan, hoe minder geld jij beschikbaar hebt om je leveranciers of personeel op tijd te betalen. Zodra jouw facturen snel worden betaald, heb je weer meer vermogen.
4. Verkoop jouw factuur met factoring
Factoring is een hele snelle manier om jouw solvabiliteit te verhogen. Hoe? Verkoop jouw openstaande factuur aan Voldaan en beschik binnen 24 uur over je geld. Betaal hiermee je crediteuren. Lees hier meer over factoring.
5. Voorraad optimaliseren
Probeer de juiste balans te vinden voor jouw voorraad. Hoe minder voorraad je hebt, hoe lager je balans in zijn totaal wordt.
Factoring helpt jouw solvabiliteit te verhogen binnen 24 uur!
Wij verkorten de betaaltermijn naar één dag! Je hoeft dus geen dertig, zestig of negentig dagen (of zelfs langer) te wachten op de betaling. Dit verbetert direct jouw solvabiliteit.
Elke zzp’er en mkb’er kan zich bij Voldaan voor factoring aanmelden. Jouw aanmelding verloopt bij ons snel en eenvoudig: meld je aan via de website of download onze app. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit nergens aan vast. Het contract is immers dagelijks opzegbaar.