Terug naar blogoverzicht

Vakantiegeld uitbetalen, tijdens de coronacrisis

Als werkgever ben je verplicht het vakantiegeld jaarlijks uit te betalen aan je personeel. De meeste bedrijven betalen het vakantiegeld uit in mei. Maar hoe gaat dat nu met de aanhoudende coronacrisis? Veel bedrijven hebben het op dit moment financieel hard te verduren.

Wij geven 7 tips, zodat jij het vakantiegeld kan uitbetalen zonder financieel in de knel te raken. Want het te laat betalen van vakantiegeld, kan je duur komen te staan!

Vakantiegeld uitbetalen

Vakantiegeld wel of niet uitbetalen?

Maar liefst 32% van de bedrijven geeft aan financieel in de problemen te komen door het uitbetalen van het vakantiegeld, aldus De Ondernemer. Om die reden kijken sommige bedrijven of ze het uitbetalen van het vakantiegeld kunnen uitstellen.

Maar kan dat zomaar? Nee, het vakantiegeld is onderdeel van het loon van de werknemer, dit moet dus gewoon worden uitbetaald. Alleen als de werknemer akkoord gaat kan er worden afgeweken van de betaaldatum. Maar pas op, want het vakantiegeld moet minimaal één keer per kalenderjaar uitbetaald worden. Hierdoor verschuif je dus in feite het ‘probleem’, maar dit is gelukkig niet de enige mogelijkheid die er is. Er zijn veel betere oplossingen waar zowel jij als je personeel niet de dupe van wordt!

Mijn factuur verkopen

7 tips om het vakantiegeld uit te keren

Maak jij je zorgen over het uitbetalen van het vakantiegeld aan je personeel? Deze tips kunnen je daarbij helpen. Zodat jij zonder liquiditeitsproblemen het vakantiegeld toch kan uitkeren en je personeel te vriend houdt.

1. Niet verplicht in mei uitbetalen.
Het vakantiegeld moet uiterlijk voor 30 juni betaald worden. De meeste werkgevers betalen het in mei, maar het mag ook in juni als dat beter uitkomt. Communiceer dit wel helder met je personeel, want zij hebben gerekend op dit ‘extraatje’ en kijken hier vaak naar uit. Zo komt je personeel niet voor een vervelende verrassing te staan. Controleer wel de arbeidsovereenkomst, want de afspraken die hierin staan moet je nakomen.

2. Maak het bespreekbaar bij je personeel.
Je mag als werkgever niet zomaar afwijken van 30 juni. Bespreek de situatie met je personeel. Als er betalingsproblemen zijn, is het toegestaan om eenmalig het vakantiegeld op een later moment te betalen, mits je personeel hier mee akkoord gaat. Je mag je personeel niet onder druk zetten om akkoord te gaan. Leg vervolgens de gemaakte afspraken schriftelijk vast met een handtekening van beide partijen.

3. Verdeel het over een jaar.
Je kan er ook voor kiezen om de betaling te verspreiden over dit jaar. Hiervoor geldt ook dat je personeel hiermee akkoord moet gaan. Leg wederom de gemaakte afspraken schriftelijk vast met een handtekening van beide partijen.

4. Maak gebruik van de NOW-regeling.
Vraag een NOW-regeling aan. Als werkgever ontvang je een voorschot voor de loonkosten van je werknemers. Van de voorschot zou je eventueel ook het vakantiegeld kunnen betalen. Dit geldt echter niet voor het overige maanden. Als werkgever had je dit namelijk in de voorgaande maanden moeten reserveren.

5. Betaal je vakantiegeld met jouw openstaande facturen door ze te verkopen.
Ben je nog steeds op jouw geld aan het wachten van die ene openstaande factuur? Verkoop dan je factuur aan ons, dan staat het geld morgen al op jouw rekening! Dan wachten wij de betalingstermijn van jouw klant af.

Zo heb je binnen 1 dag werkkapitaal beschikbaar om het vakantiegeld uit te betalen. Zonder gedoe, want je bent voor 100% verzekerd bij Voldaan. Als de factuur te laat of niet wordt betaald is dat op onze kosten. Lees hier wat factoring is of graag weten wat factoring kost?

6. Verlaag het vakantiegeld waar mogelijk.
Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het (minimum)loon van je personeel. Het vakantiegeld mag niet verlaagd worden. Toch is er één uitzondering en dat is wanneer je personeel meer dan drie keer het minimumloon verdient. In dat geval ben je enkel verplicht vakantiegeld te betalen (van 8%) over drie keer het minimumloon.

7. Maak gebruik van een krediet of opschorting van aflossing bij de bank.
Heeft jouw bedrijf de afgelopen maanden veel omzetverlies gehad? Dan kan je bij de bank om een lening vragen voor korte termijn, een seizoenskrediet. Met dit krediet kan je extra uitgaven – zoals het vakantiegeld – dekken, terwijl de inkomsten pas later binnenkomen. Bij een aanvraag vraagt de bank je wel om een onderbouwd financieel plan. Mocht dit geen vruchten afwerpen, dan zijn er ook aantal banken waarbij je om uitstel van aflossing kan vragen. Dit geldt voor 6 maanden op leningen tot 2,5 miljoen euro.

Mijn factuur verkopen

Wat gebeurt er als ik het vakantiegeld te laat betaal?

Pas op met het te laat betalen van het vakantiegeld, want dit kan je duur komen te staan. De wet heeft bepaald dat een werkgever een verhoging van het vakantiegeld moet betalen voor elke dag dat hij te laat betaalt. Na drie dagen geldt een eerste verhoging van 5% van het brutoloon. Voor elke werkdag na de achtste werkdag komt daar 1% bij. Dit kan tot maar liefst 50% van het vakantiegeld oplopen.

Verkoop je factuur en ontvang binnen 24 uur extra liquiditeit

Dan is het stukken goedkoper om je factuur te verkopen. Elke MKB’er kan zich bij Voldaan voor factoring aanmelden. Dit verloopt snel en eenvoudig: via de Voldaan app of via de website. Wij behandelen jouw aanvraag binnen 24 uur. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit nergens aan vast. Daarna kun je direct aan de slag met het verkopen van jouw facturen. Binnen 1 dag staat het geld op jouw rekening. De ideale oplossing voor het uitbetalen van het vakantiegeld als je tijdelijk krap bij kas zit. Probeer het eens uit! Je zit tenslotte nergens aan vast, want je kunt ons dagelijks opzeggen.

Mijn factuur verkopen

Meer weten of kennismaken?

Wil je meer weten over onze dienstverlening, of gewoon een keer kennismaken? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Vul jouw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

  *verplicht veld

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Uiteraard worden jouw gegevens veilig en uiterst zorgvuldig verwerkt. Precies weten hoe? Bekijk onze Privacy Statement.

  Misschien ook leuk om te lezen

  Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

  Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

  #financiering

  De betaaltermijn voor grootbedrijf is per 1 juli 2022 30 dagen voor mkb en zzp leveranciers en dienstverleners. Dit is alles wat jij erover moet weten.

  Lees meer
  Werkkapitaal: Wat is het? En waarom is het belangrijk?

  Werkkapitaal: Wat is het? En waarom is het belangrijk?

  #financiering

  Wat is werkkapitaal en waarom in het belangrijk voor MKB ondernemers?

  Lees meer
  Liquide middelen: wat zijn het? En waarom zijn ze relevant?

  Liquide middelen: wat zijn het? En waarom zijn ze relevant?

  #financiering

  Liquide klinkt erg als het Engelse woord “liquid” wat vloeibaar betekent en laat vloeibaar nou net een hele goede beschrijving van liquide zijn. Vloeibaar. Liquide middelen kunnen snel alle kanten op vloeien. Begrijp je?

  Lees meer

  Kan ik je helpen?

  Zit je nog met een vraag over factoring? Stel jouw vraag; ik help je graag verder.

  Ik wil graag teruggebeld worden.

  Vul jouw gegevens in en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug. *Verplicht veld.

   *verplicht veld

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
   Wij staan voor je klaar!

   Heb je vragen of liever direct contact? Bel ons dan op: 0800-0428 .

    Fijn dat u klant wilt worden bij Voldaan! Wij helpen je graag met het verkopen van jouw eerste factuur. Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

    *verplicht veld

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
    Wij zijn zuinig op jouw privacy. Lees ons Privacy Statement