Terug naar blogoverzicht

Alles wat je wil weten over financieren

Vroeger hadden we het over kasstroom of geldstroom, tegenwoordig spreken we meestal over ‘cashflow’. Maar wat is cashflow precies? Waarom is het belangrijk? Hoe bereken je een cashflow? En wat kun je doen als je een negatieve cashflow hebt? Kortom: we beantwoorden al jouw vragen over dit onderwerp.

Kredietverzekering afsluiten

Wat is cashflow?

Laten we beginnen bij het begin: wat is cashflow precies? Simpel gezegd: het is het verschil tussen inkomsten en uitgaven. Heb je een negatieve cashflow? Dan heb je meer uitgegeven dan er binnen kwam. Bij een positieve cashflow heb je geld ‘in handen’, want je hebt meer inkomsten dan uitgaven. Dat is natuurlijk een situatie waar je als ondernemer naar streeft.

 

Is cashflow hetzelfde als winst?

Het antwoord is: nee. Stel: je hebt een factuur verstuurd, maar deze is nog niet betaald. In dat geval telt deze factuur wél als opbrengst bij je winst. Leuk, maar eerlijk is eerlijk, dat geld staat nog niet op je bankrekening. Je merkt er dus nog niets van. En als je ondertussen flink wat uitgaven hebt, kun je zelfs in de financiële problemen komen. Bij je cashflow reken je zo’n onbetaalde factuur dan ook niet mee.

Nog een verschil zijn de afschrijvingen. Deze kosten mag je van je winst aftrekken. Je machines of auto,  kun je bijvoorbeeld afschrijven. Maar het is niet zo dat er geld van jouw rekening afgaat, omdat je computer minder waard is geworden. Kortom, afschrijvingen zijn wel kosten maar geen uitgaven. Daarom tel je dit niét mee bij de berekening van je cashflow.

 

Waarom is het belangrijk om je cashflow in de gaten te houden?

De cashflow vertelt je iets over hoe het gaat met je bedrijf. De cashflow kun je berekenen over verschillende periodes, het is vooral onwenselijk als deze op lange termijn negatief is. En dat wil je natuurlijk weten. Bovendien: je kunt als bedrijf behoorlijk winstgevend zijn én toch failliet gaan.

 

Wat zegt de cashflow over een bedrijf?

De cashflow is een indicator voor hoe financieel gezond een bedrijf is. Het is voor jou als ondernemer fijn om een positieve cashflow te hebben, je hebt dan immers ook meer liquide middelen. Mocht het nodig zijn om een financiering aan te vragen, helpt een positieve cashflow ook. Overigens hoeft een negatieve cashflow niet direct te betekenen dat jouw bedrijf financieel ongezond is, maar wel dat je goed op de liquiditeit moet letten.

 

Waarom is cashflow minstens zo belangrijk als winst?

Zoals hierboven beschreven kan je winst goed uitpakken, maar kun je in de praktijk geen euro op je rekening hebben als ondernemer. En van die situatie wordt geen enkele ondernemer blij. Daarom zegt de cashflow veel over wat je op dat moment financieel kunt.

 

 

Is cashflow hetzelfde als omzet?

Omzet is wat je aan goederen of diensten hebt geleverd of hebt gefactureerd. Voordat je daar de rekeningen van kunt betalen zal het geld eerst moeten binnenkomen. Bijvoorbeeld doordat je klanten (debiteuren) betalen. Omzet is dus niet hetzelfde als cashflow. Cashflow is wat je aan betalingen (facturen) hebt binnengekregen en aan kosten hebt uitgegeven. Eigenlijk een kasboekje: inkomsten minus uitgaven in een bepaalde periode.

Bij een positieve cash flow heb je dus meer geld binnengekregen dan uitgegeven.

En bij een negatieve cash flow heb je meer geld uitgegeven dan binnengekregen.

 

Hoe bereken je je cashflow?

Er zijn twee methodes om je cashflow te :

 • De directe methode. Inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom
 • De indirecte methode. Winst + afschrijvingskosten

Ben je een mkb-ondernemer? Dan is de eerste methode voor jou waarschijnlijk het meest interessant. Accountants en bedrijfsadviseurs kiezen juist vaak voor de indirecte methode.  Je zou kunnen zeggen dat de directe methode praktisch is en de indirecte methode analytisch.

 

Wat gebeurt er als je een negatieve cashflow hebt?

Je hoort wel eens de uitspraak ‘je kunt niet meer uitgeven dan er binnen komt’. Maar eerlijk is eerlijk, dat kan wel. Zeker in een onderneming. Daar kun je best eens een negatieve cashflow hebben. Voor een korte periode hoeft dat ook niet erg te zijn. Als je weet dat er weer een flinke order aankomt en je hebt genoeg middelen, dan kun je dat best opvangen. Maar op de lange termijn kan een negatieve cashflow flinke gevolgen hebben.

 

De gevolgen van een negatieve kasstroom zijn bijvoorbeeld:

 • Je moet geld lenen of op andere manieren aan financiering komen
 • Je kunt leveranciers of personeel niet betalen
 • In het ergste geval gaat je bedrijf failliet

Wat is een goede cashflow?

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: een goede cashflow is een positieve.

Hoe kun je je cashflow verbeteren?

Wil je als ondernemer je cashflow verbeteren? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

 

 • Zorg dat je meteen na het uitvoeren van het werk een factuur verstuurt en dat deze zo snel mogelijk wordt betaald (houd korte betalingstermijn aan). Stuur bij grote werken een deelfactuur/deelfinanciering (bijvoorbeeld x procent vooruitbetaling bij aanvang van het project)
 • Zorg dat je goede betalingsvoorwaarden hebt (leg deze altijd schriftelijk vast)
 • Betalen je klanten snel/op tijd, geef ze dan een beloning (zoals korting)
 • Is je rekening niet op tijd betaald? Neem altijd contact op
 • Sluit een financiering af voor je een positieve cashflow
 • Of maak gebruik van factoring, zodat je zeker weet dat je jouw geld direct op je rekening hebt. Dit doe je door je facturen te verkopen, waarna je binnen 24 uur geld ontvangt op de rekening.

 

 

 

Misschien ook leuk om te lezen

Jouw gids voor informatie over cashflow

Jouw gids voor informatie over cashflow

#financiering

Vroeger hadden we het over kasstroom of geldstroom, tegenwoordig spreken we meestal over ‘cashflow’. Maar wat is cashflow precies? Waarom is het belangrijk? Hoe bereken je een cashflow? En wat kun je doen als je een negatieve cashflow hebt? Kortom: we beantwoorden al jouw vragen over dit onderwerp.

 

Lees meer
Alles wat je wil weten over financieren

Alles wat je wil weten over financieren

#financiering

Ondernemers hebben ambities. Ondernemersdromen. En om die waar te maken, hebben ondernemers geld nodig. In deze blog lees je alles wat je wil weten over (zakelijk) financieren. Wat is het precies? Welke vormen van financieren zijn er? En wat moet je weten voordat je een financiering aantrekt?

Lees meer
Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

#financiering

De betaaltermijn voor grootbedrijf is per 1 juli 2022 30 dagen voor mkb en zzp leveranciers en dienstverleners. Dit is alles wat jij erover moet weten.

Lees meer
Ik wil graag teruggebeld worden.

Vul jouw gegevens in en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug. *Verplicht veld.

  *verplicht veld

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
  Wij staan voor je klaar!

  Heb je vragen of liever direct contact? Bel ons dan op: 0800-0428 .

   Fijn dat u klant wilt worden bij Voldaan! Wij helpen je graag met het verkopen van jouw eerste factuur. Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

   *verplicht veld

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
   Wij zijn zuinig op jouw privacy. Lees ons Privacy Statement