Persbericht

‘s-Hertogenbosch, 4 december 2018

FinTech BarnStone brengt blockchaininnovatie naar de markt, met NIBC Bank N.V. als launching partner

In tegenstelling tot hypotheken en persoonlijke kredieten zijn pandrechten op vorderingen nergens centraal te raadplegen. Dit gebrek aan transparantie is nadelig voor zowel het bedrijfsleven als financieringsmaatschappijen. Daarom heeft BarnStone, de moedermaatschappij van onder andere Voldaan Factoring, het voortouw genomen in de ontwikkeling van de Invoice Index. In dit blockchain-register kunnen KvK- en factuurnummers worden vastgelegd, gevalideerd en vrijgegeven. Zo wordt altijd inzichtelijk of – en zo ja: wanneer – er een pandrecht op een vordering of totale portefeuille is gevestigd.

Als een financieringsmaatschappij in de huidige situatie zekerheid wil vestigen op een vordering, kan de pandhouder (in spé) deze handmatig laten registreren bij een lokaal loket van de Belastingdienst. Zo kan hij aantonen dat hij belanghebbende is van de betaling. Het huidig proces vergt manuele handelingen (zetten van een stempel) en is tijdrovend. Daarnaast biedt het schijnzekerheid aangezien de Belastingdienst de stempels niet openbaart. Hierdoor is het niet inzichtelijk of een andere partij de stempel al eerder heeft verkregen – en dus zekerheid heeft gevestigd op de vordering. Het onderstreept het belang van de Invoice Index die BarnStone naar de markt heeft gebracht. En die markt? Die is enorm.

Recordomzet factoringmarkt in 2018

De Nederlandse factoringmarkt lijkt dit jaar af te steven op een recordomzet van 100 miljard euro (factoringnederland, 2018). Het gebrek aan transparantie is daarmee extra opmerkelijk. Tim Zoete, oprichter van BarnStone: “Soms heb je nieuwkomers nodig die een bestaand proces zonder oogkleppen op bekijken. Zodat je tot de nodige innovaties kan komen om de sector vooruit te helpen. Ik ben trots dat wij hierin het initiatief hebben genomen en de markt een goedwerkende oplossing kunnen aanbieden.”

Innovatie vanuit de sector zelf

NIBC is de eerste partij die met het blockchain-register experimenteert. Hiermee is NIBC launching partner en wordt er vanuit twee financiële instellingen onderzocht hoe er korte metten gemaakt kan worden met het verouderde proces. Hoe meer financiers zich aansluiten, hoe effectiever het register wordt. En hoe transparanter de markt. Jeroen Conijn, hoofd van NIBC Structuring Team: “Als ondernemende en inventieve bank blijven we altijd kijken naar mogelijkheden om dienstverlening te verbeteren en efficiënter te werken. Hierbij vormen nieuwe technologieën vaak een belangrijke driver. Samen met BarnStone zijn we dit initiatief gestart om sneller en efficiënter inzicht en zekerheid te bieden bij pandrechten op vorderingen.”

Over BarnStone

Invoice Index is een initiatief van BarnStone. Deze in 2015 opgerichte FinTech is gespecialiseerd in het analyseren van financieringsmogelijkheden op basis van facturen. De individuele vordering vormt hierbij het centrale uitgangspunt, wat het mogelijk maakt om te financieren op basis van inclusiviteit. Dit in tegenstelling tot de reguliere financiers die bedrijven uitsluiten op basis van bijvoorbeeld jaarcijfers (of de gehele debiteurenportefeuille als onderpand opeisen). Iedere individuele vordering wordt door het BarnStone platform getoetst op 120 datapunten. Dit proces is in hoge mate geautomatiseerd, hierdoor is het proces kostenefficiënt en kunnen hoge volumes zeer snel worden verwerkt.

Ik wil graag teruggebeld worden.

Vul jouw gegevens in en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug. *Verplicht veld.

  *verplicht veld

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
  Wij staan voor je klaar!

  Heb je vragen of liever direct contact? Bel ons dan op: 0800-0428 .

   Fijn dat u klant wilt worden bij Voldaan! Wij helpen je graag met het verkopen van jouw eerste factuur. Vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

   *verplicht veld

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid van Google, en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
   Wij zijn zuinig op jouw privacy. Lees ons Privacy Statement