Soorten factoring: welke is het meest geschikt?

Op zoek naar de beste factoring oplossing voor uw onderneming? Dan heeft u waarschijnlijk al de termen traditionele factoring en American factoring voorbij zien komen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten? En nog belangrijker, welk product sluit het beste aan bij uw behoeften als ondernemer?

Verschil tussen traditionele- en American factoring

De grote waarde van factoring is dat u niet langer afhankelijk bent van de betalingstermijn van uw klant of opdrachtgever. Want debiteuren die een factuur te laat of zelfs helemaal niet betalen, brengen uw liquiditeitspositie in gevaar. Zowel traditionele- als American factoring is een alternatieve financieringsvorm die uw cashflow en liquiditeit verbetert. American factoring is over het algemeen beter geschikt voor ZZP’ers en MKB’ers, terwijl traditionele factoring veelal gebruikt wordt voor grotere bedrijven.

Het verschil zit hem in de contractduur, het debiteurenbeheer en kredietrisico. Wees gerust, in deze blog leggen we de verschillen helder uit, zodat u verzekerd bent van de juiste keuze!

 

Traditionele factoring: geschikt voor grote (corporate) bedrijven

Grote (corporate) bedrijven passen traditionele factoring al jaren toe. Bij deze vorm wordt het gehele debiteurenportefeuille overgedragen aan een factormaatschappij. Op basis van de waarde van de facturen krijgt u een krediet, in ruil voor een vast bedrag of percentage van de omzet. Traditionele factoring wordt vaak gezien als alternatief voor een bancaire lening.

De voordelen van traditionele factoring zijn de relatief lage kosten. Daarnaast zijn er minder strengen eisen betreft debiteuren. Nadeel: om in aanmerking te komen met traditionele factoring moet u aan bepaalde omzeteisen en andere garanties voldoen (zo moet uw bedrijf minimaal 3 jaar bestaan). U bent verplicht om elke factuur bij het factoringbedrijf onder te brengen. Hiermee gaat u een contract aan voor de langere termijn. Het debiteurenrisico ligt bij u en niet bij de factormaatschappij.

 

American factoring: geschikt voor ZZP’ers en MKB’ers

Uit onderzoek van stichting MKB financiering blijkt dat American factoring sinds 2015 een van de snelst groeiende alternatieve financieringsvormen is binnen het Nederlandse MKB segment. Met American factoring kunnen facturen per stuk worden verkocht. Daardoor wordt American factoring als zeer flexibel ervaren. Dit is direct het grootste verschil met traditionele factoring.

U bepaalt dus zelf wanneer en welke factuur u door de factormaatschappij laat uitbetalen. Een overeenkomst is vaak al binnen 24 uur afgesloten, al kan dat verschillen per factormaatschappij. Het grote voordeel van American factoring is dat u als ondernemer de volledige regie in handen houdt.

Aan factoring zitten natuurlijk kosten verbonden. Maar in ruil voor die kosten hoeft u zich geen zorgen meer te maken over uw debiteurenbeheer en bent u verzekerd tegen wanbetaling. Hierdoor krijgt u meer ruimte om te ondernemen. De factormaatschappij behoudt het recht om een factuur te weigeren op het moment dat een debiteur een te groot financieel risico vormt. Kortom: American Factoring is uitermate geschikt voor u als MKB’er of ZZP’er. En goed om te weten: Voldaan accepteert bijna alle facturen.

 

Voldaan biedt als enige Dutch factoring aan

Naast American factoring hebben wij, Voldaan, ‘Dutch factoring’ in het leven geroepen. Wij doen het namelijk graag net even iets anders. Voldaan staat voor transparantie en eerlijkheid. Want bij ons betaalt iedereen hetzelfde en zijn de kosten openlijk vermeld. Voor elke verkochte factuur betaalt u een vaste vergoeding van 4, 5 of 6%. Hierin zijn wij uniek in Nederland: al onze concurrenten hebben verborgen kosten. Hoewel we dus op het eerste gezicht niet altijd de goedkoopste líjken, kunnen we dat onder de streep wél zijn! Dat noemen wij factuur overnemen met goed fatsoen.

 

Wat voor factoring is het meest geschikt voor u?

Tot slot rest natuurlijk de vraag welke type factoring het beste bij uw situatie past. Om u te helpen bij het beantwoorden van die vraag hebben we onderstaande tabel in het leven geroepen. Hierin vergelijken we traditionele factoring met American factoring en Dutch factoring.

 

Het verkopen van uw factuur eerst uitproberen? Dat kan!

Elke ZZP’er en MKB’er kan zich bij Voldaan aanmelden. Uw aanmelding verloopt bij ons snel en eenvoudig: meld u aan via onze app, of vul het online formulier in en wij beoordelen uw aanvraag binnen 24 uur. Daarna kunt u direct aan de slag met het verkopen van uw facturen. Doet u dit vóór 14.00 uur en is alles akkoord, dan neemt Voldaan de factuur dezelfde dag nog over en staat het geld binnen 24 uur op uw rekening.

Meer weten of kennismaken?

Wilt u meer weten over onze dienstverlening, of gewoon een keer kennismaken? Wij zijn benieuwd naar uw verhaal. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

*verplicht veld

Uiteraard worden uw gegevens veilig en uiterst zorgvuldig verwerkt. Precies weten hoe? Bekijk ons Privacy Statement.

Kan ik u helpen?

Heeft u een vraag over Dutch factoring? Stel uw vraag; ik help u graag verder.

Ik wil graag teruggebeld worden.

Vul uw gegevens in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug. *Verplicht veld.


*verplicht veld
Wij staan voor u klaar!

Heeft u vragen of liever direct contact? Bel ons dan op: 0800-0428 .

Fijn dat u klant wilt worden bij Voldaan! Wij helpen u graag met het verkopen van uw eerste factuur. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.


*verplicht veld

Wij zijn zuinig op uw privacy. Lees ons Privacy Statement

Maak nu je account aan!

Voordat je kunt beginnen met het verkopen van je facturen, hebben we een aantal gegevens nodig. We leren je graag eerst wat beter kennen!

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk contact? Vul dan het onderstaande formulier in. Dan bellen wij je zo snel mogelijk terug!

Meld hier uw relatie aan!

Vul de gegevens van uw relatie in en wij bellen uw relatie zo spoedig mogelijk op.

Gegevens medewerker Bedrijfsgegevens Opmerkingen
Kennismaken

Fijn dat u wilt kennismaken. Vul hiernaast uw gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.