Terug naar kennis overzicht

Factuurvereisten: waar moet een factuur aan voldoen?

Als je voor de eerste keer een factuur gaat maken, kun je met je handen in het haar zitten. Waar moet je factuur allemaal aan voldoen? Want de vereisten van een factuur zijn belangrijk. Maar wat zijn deze factuurvereisten precies? Hoe zit dat in Nederland, maar ook: wat zijn de ‘regels’ buiten de EU? Waar moet je op letten? Je leest het hieronder.

In deze blog

De factuurvereisten op een rij

Waar begin je en welke gegevens zijn absoluut onmisbaar bij het maken van een factuur? Hieronder sommen we de belangrijkste punten voor je op!

Dit staat er op je factuur:

  • Je volledige naam en die van je afnemer.
  • Je volledige adres en die van je afnemer.
  • Jouw btw-identificatienummer.
  • Als je bij de KVK ingeschreven staat, vergeet je KVK-nummer dan niet te noteren.
  • De datum waarop de factuur is gemaakt.
  • Een factuurnummer.
  • Als je goederen levert: noteer dan ook wat voor goederen en hoeveel.
  • Als je diensten levert: noteer dan wat voor diensten je levert.
  • De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd (of de datum van de vooruitbetaling).
  • Het bedrag (exclusief btw).
  • Het btw-tarief.

 

Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer én extra informatie.

 

Factuurvereisten export buiten de EU

Lever je goederen aan landen buiten de EU? Dan moet je rekening houden met invoerrechten en krijg je te maken met de douane. Daarnaast moet je, zoals je dat ook doet met intracommunautaire levering, het 0 % btw-tarief aanhouden. Daarbij heb je ook exportdocumenten nodig.

Doe aangifte van de export

Breng de douane op de hoogte van het feit dat je goederen exporteert naar een land buiten de EU. Dat doe je met de aangifte ten uitvoer. Aan de hand van een goederencode kan de douane kijken of je aan andere eisen moet voldoen.

Je leest hier meer over goederen exporteren buiten de EU.

Factuurvereisten diensten buiten EU

Als je diensten verleent aan landen buiten de EU, dan moet je de btw verleggen. Klanten berekenen dan zelf de btw en betalen deze in hun eigen land. Controleer wel even op de deze website van de Europese Commissie of de klant wel écht een eigen onderneming heeft. 

Brexit factuurvereisten

Doe je zaken met het Verenigd Koninkrijk? Denk aan landen als Schotland, Wales, Engeland of Noord-Ierland? Dan pas je de btw-wetgeving voor een land buiten de EU toe. Breng dus, zoals hierboven beschreven, op de factuur 0% btw in rekening. Om te bewijzen dat je goederen/producten de EU verlaten hebben, moet je een vrachtbrief of aangifte ten uitvoer kunnen aantonen. Twijfel je daarover? Gebruik dan dit hulpmiddel van de Belastingdienst.

Let op: er is één uitzondering. Als je zakendoet met Noord-Ierland, dan hanteer je de btw-regels van de EU. Als je als Nederlandse ondernemer producten levert in Noord-Ierland, dan spreek je over een intracommunautaire levering. Een levering binnen de EU, dus. Je klant daar berekent dan zelf de British Value Added TAX (VAT).

Wanneer worden facturen betaald?

Natuurlijk zet je een betalingstermijn op je factuur. Gebruikelijk is dat binnen 30 dagen betaald wordt. Sommige bedrijven hanteren een langere betalingstermijn. Bovendien is het natuurlijk niet zo dat elk bedrijf zich houdt aan de termijn. En dat betekent niet alleen dat je er achteraan moet bellen, maar vooral ook dat je langer op je geld moet wachten. En dat komt niet altijd ‘uit’. Wil jij jouw facturen snel betaald krijgen? Het verkopen van een factuur gaat heel eenvoudig: in slechts 3 stappen staat het geld al op jouw rekening. Weten hoe het werkt? Klik dan hier!

 

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen