Terug naar kennis overzicht

Alles wat je wil weten over financieren

Ondernemers hebben ambities. Ondernemersdromen. En om die waar te maken, hebben ondernemers geld nodig. In deze blog lees je alles wat je wil weten over (zakelijk) financieren. Wat is het precies? Welke vormen van financieren zijn er? En wat moet je weten voordat je een financiering aantrekt?

In deze blog

Wat is financieren precies?

Voordat we je meer vertellen over financieren, eerst antwoord op de vraag: wat is financieren precies? Volgens Van Dale is het: gelden voor iets verschaffen. Simpel gezegd kun je stellen dat financieren geld verkrijgen is. Als ondernemer heb je middelen nodig om stappen te maken. Zo zie je dat start-ups vaak een grote financieringsbehoefte hebben. Het product is nog niet op de markt, maar er is wel geld nodig. Ook als bedrijven doorgroeien, kan er behoefte zijn aan een financiering.

Welke vormen van financiering zijn er?

Als je als ondernemer op zoek gaat naar een financiering, dan kom je erachter dat er verschillende vormen van financiering zijn. Je denkt misschien als eerste aan een lening bij de bank.

De bekendste vormen van bancaire financiering zijn:

  • Hiermee geef je een leverancier de zekerheid dat je aan je financiële verplichting blijft voldoen. De bank stelt zich hiervoor garant. Zij betalen het bedrag aan de leverancier. Zie het als ‘voorschieten’.
  • De naam zegt het al, je leent geld bij de bank. Vervolgens betaal je het bedrag in termijnen terug én je betaalt rente.
  • Hypothecaire lening. Bij deze lening is je woning het onderpand van de lening.
  • Bij kredietverzekering betaalt de verzekeraar de facturen, ook als een klant failliet gaat.
  • Je kent natuurlijk het bekende ‘auto’s leasen’, maar je kunt bijvoorbeeld ook machines leasen.

 

Andere financieringsmogelijkheden

Naast bancaire financiering, zijn er nog tal van mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

Crowdfunding: geld binnenhalen via het grote publiek. Je plaatst je vraag dan op een crowdfundingplatform. Je biedt mensen in ruil voor hun kapitaal bijvoorbeeld rente, aandelen of korting. Meer informatie hierover vind je op de website van de KVK.

Business Angel: dit is iemand die vanuit zakelijk oogpunt investeert in ondernemingen, meestal in ruil voor een percentage van het bedrijf. Vaak zijn dit (oud)ondernemers, die je ook verder kunnen helpen met hun kennis.

Microfinanciering: een combinatie van coaching en kredieten.

Regionale ontwikkelmaatschappijen hebben het doel om de regionale economie een boost te geven. Dat doen ze door te investeren in bedrijven.  Lees er hier meer over.

Factoring en debiteurenfinanciering. Hierdoor weet je zeker dat je openstaande facturen betaald worden. Je ‘wacht’ in dit geval niet op je geld. Je leest hierover meer in onze blogpostwat is factoring.

Eigen vermogen en vreemd vermogen van bijvoorbeeld familieleden.

Waarom als ondernemer financiering aantrekken?

Als ondernemer kunnen er verschillende redenen zijn om een financiering aan te trekken. Als je als ondernemer wilt groeien, dan is het vaak nodig om te investeren in mensen en materiaal. Ook is het mogelijk dat je cashflow seizoensgebonden is, waardoor je je inkoop voor wilt financieren. Een andere reden is dat het niet goed met je bedrijf gaat, waardoor je behoefte hebt aan een zakelijke financiering.

Hoe vraag je een zakelijke financiering aan?

Dat is helemaal afhankelijk van het type financiering waar je voor gaat. Vaak moet je een quick scan doen, waardoor de financier een beeld krijgt van je bedrijf, de kansen en ook de uitdagingen. Soms is het nodig om een plan in te dienen. Neem daar dan even goed de tijd voor, want dan neemt de kans toe dat je financiering goedgekeurd wordt. Ook vindt er geregeld een persoonlijk gesprek plaats. Vraag altijd na wat de procedure is, zodat je goed voorbereid een aanvraag doet. Hieronder vind je informatie voor financiering voor verschillende doeleinden.

Financieren voor starters

In verschillende fases van je bedrijf kan financieren dus goed van pas komen. Met name bij de start van een onderneming is financiering belangrijk. Je hebt nog geen inkomsten, maar je hebt wel al geld nodig. Juist in deze fase is het lastig om een financier ‘aan boord’ te krijgen. Gelukkig zijn er wel steeds meer mogelijkheden voor startende bedrijven. Zoals bijvoorbeeld de vroegefasefinanciering, waarmee je onderzoekt hoe kansrijk je businessidee is.

Zakelijke financiering bij bedrijfsovername


Wil je een bedrijf overnemen? Ook dan heb je meestal een financiële injectie nodig. Misschien komt er een kans voorbij om in het familiebedrijf te stappen, of kun je groeien door een ander bedrijf over te nemen. Ook bij management buy-ins of buy-outs zoek je vaak naar financiering. Lees hier meer over bedrijfsovername financieren.

Financieren voor innovatie en ontwikkeling

Innovatieve bedrijven kunnen in de toekomst het verschil maken. Toch is het niet altijd eenvoudig om financiering aan te trekken voor innovaties. Simpelweg omdat het nog niet altijd duidelijk is wat zo’n ontwikkeling oplevert. Toch zijn er ook hiervoor diverse mogelijkheden. Lees er hier meer over.

Financieren bij bedrijfsgroei


Meer omzet, meer winst. Klinkt goed, toch? Maar bedrijfsgroei kan ook ‘pijn’ doen. Je hebt meer personeel nodig, maar die kosten die daarbij komen kijken zijn hoog. Of je hebt een nieuw bedrijfspand of apparatuur nodig. Om bedrijfsgroei goed te financieren, kun je het beste een groeiplan maken. Als je goed weet wat je wil, kun je gerichter op zoek naar financiering. Lees er meer over op deze website.

 

Hoe kan financiering je helpen bij financiële problemen?

Ook in mindere tijden kan financiering uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als je je leveranciers niet meer kunt betalen. Of het loon van je medewerkers niet kunt overmaken. Als het slecht gaat met je bedrijf kan financiering uitkomst bieden. Trek op tijd aan de bel. Hoe eerder je stappen neemt, hoe groter de kans dat je bedrijf weer uit het dal komt.

Is er ook financiering om je bedrijf te verduurzamen?

Wil je je bedrijf verduurzamen? Ook dan kun je een financiering aanvragen. Veel banken hebben bijvoorbeeld speciale duurzaamheidsleningen. Vaak met gunstige voorwaarden. Als je bijvoorbeeld je bedrijfspand verduurzaamt, dan pluk je daar op termijn de vruchten van. Je betaalt namelijk minder .

 

 

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen