Terug naar kennis overzicht

Uitstel btw-aangifte: wat zijn de regels?

In deze blog

Het hoort nou eenmaal bij ondernemen: belasting betalen. Hoewel het betalen van omzetbelasting niet het leukste is aan ondernemen, ontkom je er niet aan en moet je op tijd aangifte doen. In sommige situaties kun je uitstel aanvragen voor het doen van btw-aangifte. Maar hoe zit dat precies? Hieronder gaan we dieper in op alle regels.

Even een opfriscursus: wat is btw ook alweer?

Doorgewinterde ondernemers weten het vast al, maar voor starters is dit niet altijd duidelijk. Dus even een (opfris)cursusje: wat is btw ook alweer? De afkorting staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. Kortgezegd, is het omzetbelasting die wordt geheven op goederen en diensten. Het btw-tarief is niet altijd hetzelfde, dit is afhankelijk van het soort product of dienst. Zo betaal je voor voedingsmiddelen en boeken minder btw dan voor elektronica of kleding. Met de betaalde btw kan de overheid investeringen doen in bijvoorbeeld infrastructuur of de gezondheidszorg. Het is dus een belangrijke bron van inkomsten voor de overheid.

 

Meer informatie over btw vind je op de site van de Belastingdienst.

Wanneer moet je btw-aangifte doen?

Dat is niet voor iedere ondernemer hetzelfde. Je kunt de belasting namelijk:

  • Maandelijks doen.
  • Eens per kwartaal doen.
  • Jaarlijks doen.

 

Wanneer je aangifte doet, is afhankelijk van de omvang van de onderneming en van de voorkeur die je zelf hebt. Sommige ondernemers betalen liever maandelijks (met name grote ondernemingen met veel transacties), andere geven de voorkeur aan een jaarlijkse aangifte (fijn als je een kleine onderneming hebt met weinig administratieve lasten). Overigens doen de meeste ondernemers per kwartaal aangifte.

Doe je maandelijks of per kwartaal aangifte? Dan moet de aangifte én betaling uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet binnen zijn. Doe je jaarlijks aangifte? Zorg er dan voor dat de aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar binnen is.

Uitstel btw-aangifte, is dit mogelijk?

Je kunt dan uitstel van btw-aangifte aanvragen. In uitzonderlijke gevallen gaat de Belastingdienst hiermee akkoord. Er moet dan sprake zijn van een ernstige calamiteit, zoals een kantoorbrand, een pandemie of een natuurramp. Is er bij jou sprake van een uitzonderlijke situatie? Vraag dan schriftelijk uitstel aan van betaling omzetbelasting. Maak je gebruik van een accountant of boekhouder? Dan kan hij of zij dit verzoek ook namens jou indienen. Zorg dat je verzoek om uitstel op tijd binnen is. Dit betekent: vóór de uiterste inleverdatum van de btw-aangifte.

 

Op de site van de Belastingdienst kun je meer lezen over uitstel van btw-aangifte.

 

Mocht je niet binnen deze smalle “uitzondering” regel vallen, maar wel wat hulp nodig hebben bij het betalen van de omzetbelasting zul je andere financiële middelen moeten inzetten om het toch te halen.

Factoring voor omzetbelasting

Met het uitstellen van je aangifte omzetbelasting is jouw betalingsprobleem tijdelijk verholpen. Houd er wel rekening mee dat je met het uitstel een schuld creëert die je hoe dan ook moet aflossen. Wil je daarom geen uitstel voor het doen van btw-aangifte, maar moet je wel btw afdragen vóórdat je facturen zijn betaald? Dan biedt factoring uitkomst. Zo kun je jouw facturen aan Voldaan verkopen zodat je direct beschikt over jouw geld. Hierdoor hoef je je betalingstermijn van je factuur niet af te wachten en kun je zonder problemen jouw omzetbelasting betalen. Wellicht is factuurovername van Voldaan net wat je nodig hebt.

 

De voordelen van factuurovername van Voldaan mbt. omzetbelasting:

 

  • Geen boetes van de Belastingdienst: je bent beter in staat om jouw omzetbelasting op tijd te betalen.
  • Geen schulden bij de Belastingdienst door uitstel btw-aangifte.
  • En uiteraard de voordelen die je altijd hebt met factuurovername, zoals meer werkkapitaal, geen debiteurbeheer of risico’s.

Btw-aangifte in termijnen betalen, kan dat?

Wil je je omzetbelasting in termijnen betalen? De Belastingdienst heeft hier geen speciale regeling voor. Je kunt er zelf voor kiezen om de omzetbelasting in delen te betalen. Zorg er wel voor dat het complete bedrag vóór de uiterste betaaldatum op de rekening van de Belastingdienst staat.

Btw-aangifte te laat ingediend, wat nu?

Heb je je omzetbelasting te laat ingediend en heb je geen uitstel van btw-aangifte gekregen? Dan is er sprake van verzuim en kun je een verzuimboete van de Belastingdienst verwachten. De eerste zeven dagen dat je te laat bent, geldt een coulancetermijn en ontvang je alleen een verzuimmededeling. Is de coulancetermijn verstreken? Dan moet je een boete betalen.

Omzetbelasting te laat betaald, wat nu?

Zonder uitstel van btw-aangifte moet de omzetbelasting binnen 30 dagen na afloop van het kwartaal of de aangiftemaand betaald zijn. Heb je al btw-aangifte gedaan, maar is de omzetbelasting nog niet betaald? Ook dan geldt een coulancetermijn. Na de coulancetermijn brengt de Belastingdienst een boete van 3% van het te laat betaalde bedrag in rekening.

Het is belangrijk om snel de verschuldigde omzetbelasting en de boete te betalen. Zo voorkom je nieuwe boetes en nog hogere kosten. Kun je het bedrag niet in één keer betalen? Neem dan contact op met de Belastingdienst. Wellicht is het mogelijk een betalingsregeling te treffen.Als je lange tijd niet betaalt, kan de Belastingdienst ook invorderingsmaatregelen nemen. Dan wordt bijvoorbeeld beslag gelegd op goederen. Krijg je een boete maar ben je het er niet mee eens? Denk je dat het niet klopt? Dan kun je hier bezwaar tegen maken.

 

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant worden Inloggen