Terug naar kennis overzicht

Wanneer moet ik bijzonder uitstel terugbetalen?

Bijzonder uitstel van betaling is tot 1 april verlengd! Dit geeft veel ondernemers een langere ademruimte, wat zeker nodig is in deze tijd. Maar ben jij ook al op de hoogte van de nieuwe betalingsverplichtingen na bijzonder uitstel? En wist je dat bijzonder uitstel een negatieve invloed heeft op jouw solvabiliteit? Wat dit precies inhoudt, leggen we je op een simpele manier uit.

In deze blog

Belastinguitstel tot 1 april 2021

Live blog: gepubliceerd op 22 december 2020 om 11:53

Heeft jouw bedrijf betalingsproblemen vanwege de coronacrisis? Dan kun je tot 1 april 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Heb je al bijzonder uitstel van betaling? Dan kun je jouw aanvraag verlengen tot en met 1 april 2021.

Zodra de aanvraag in gaat hoef je de belastingen waarvoor je uitstel hebt niet te betalen. Maar blijf wel op tijd aangifte doen!

Meer informatie over bijzonder uitstel van betaling regeling.

Terugbetalen van belastingschuld vanaf 1 juli 2021

Op 1 juli 2021 start vervolgens een betalingsregeling van 3 jaar om jouw belastingschuld af te lossen. Dit geldt voor alle belastingen waarvoor je bijzonder uitstel hebt gekregen. Op dit moment hoef je dus nog niet te beginnen met terug te betalen, maar het mag natuurlijk wel.

Na 1 april 2021 ontvang je een brief van de belastingdienst met daarin:

  • Een overzicht van jouw belastingschuld
  • De voorwaarden van de betalingsregeling
  • Het maandbedrag van betalingsregeling.

 

Let op!: Als je aan het einde van jouw bijzonder uitstel niet op tijd aangifte doet en betaalt, kom je niet in aanmerking voor een betalingsregeling! Dit betekent dat je de belastingen waarvoor je bijzonder uitstel had, al vóór 1 juli 2021 moet betalen.

Weten wat voor jouw situatie precies van toepassing is? Vind hier een overzicht van de Belastingdienst.

Lukt aflossen niet binnen 3 jaar?

Wanneer het niet mogelijk is om de belastingschuld binnen 36 maanden af te lossen. Kun je contact opnemen met de Belastingdienst. In dat geval wordt er samen met de Belastingdienst gekeken naar een passende oplossing.

Belastinguitstel tot 1 januari 2021

Live blog: gepubliceerd op 04 september 2020 om 16:40

Alle ondernemers die nog geen gebruik hebben gemaakt van uitstel van belasting kunnen tot 1 oktober een aanvraag doen. Heb jij al eerder gebruik gemaakt van de regeling? Dan kun je tot 1 oktober een verlenging vragen. Daarmee loopt voor alle ondernemers bijzonder uitstel van belasting tegelijkertijd af op 1 januari 2021.

Het ministerie wil met deze maatregel voorkomen dat de belastingschuld onnodig oploopt bij ondernemers. Daarnaast is er gekozen voor een betalingsregeling van twee jaar om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen. De volgende voorwaarde is opgenomen in het bericht van de Rijksoverheid: “Als de ontwikkeling van het coronavirus met nieuwe of verscherpte maatregelen hier aanleiding toe geeft, kan hier opnieuw naar worden gekeken.”

Tja. Hier kunnen wij zelf ook geen chocolade van maken. De overheid houdt zich dus het recht voor om de regeling later alsnog aan te passen.

Terugbetalingsregeling en maatwerk

Iedere ondernemer krijgt een persoonlijke betalingsregeling van de Belastingdienst waarmee je tot 1 januari 2023 iedere maand een vast bedrag terugbetaalt.

Mocht de periode van twee jaar te kort zijn voor een ondernemer, dan wordt er samen met de Belastingdienst gekeken naar een maatwerkoplossing. Op dit moment hoef je dus nog niet te beginnen met terug te betalen, maar het mag natuurlijk wel.

Hoe die maatwerking oplossingen gaan werken weten wij ook niet. We kunnen ons niet voorstellen dat de overheid met iedereen die dit wil het gesprek aangaat. Wordt vervolgd dus…

Verlaging invorderingsrente verlengd

De invorderingsrente verlaging wordt verlengd tot en met 31 december 2021. Dit betekent dat je tot deze periode een rente van 0.01% betaald over jouw belastingschuld. Wij noemen dit “gratis geld”.

Wat is invorderingsrente?

De betekenis van invorderingsrente is letterlijk de rente die jij betaalt voor een invordering van de Belastingdienst. Invorderingsrente wordt gehanteerd als je te weinig of niet op tijd de belastingaanslagen betaalt. Maar deze rente geldt dus ook als je uitstel hebt gekregen van betaling, zoals bij bijzonder uitstel van belasting het geval is.

De invorderingsrente gaat in op de eerste dag na de uiterste betaaldatum en eindigt op de dag dat je betaalt.

Overzicht percentages invorderingsrente

In onderstaande tabel staan de percentages invorderingsrente.

Denk aan jouw solvabiliteit!

Denk goed na voordat jij een aanvraag indient voor bijzonder uitstel! Vraag dit alleen aan als het noodzakelijk is. Waarom? Omdat een belastingschuld negatieve invloed heeft op jouw solvabiliteit. Doordat het vreemd vermogen (schulden) toeneemt op jouw balans. Als dit niet wordt gecompenseerd met een hogere eigen vermogen, gaat jouw solvabiliteit omlaag. Dit kan vervelende consequenties hebben op jouw huidige lening en op een toekomstige aanvraag.

Lees hier hoe je de solvabiliteit berekent van jouw bedrijf.

Wat betekent dit voor mijn huidige lening?

Wanneer je een financiering bij de bank hebt lopen, kan het zo zijn dat er afspraken zijn gemaakt over de solvabiliteit. Als de solvabiliteit verslechterd, ziet de bank dat als verhoogd risico. In dat geval kunnen ze extra eisen gaan stellen, zoals een hoger rentepercentage of versnelde aflossing.

Wil je volgend jaar een financiering aanvragen?

Denk jij dat je in 2021 een extra financiering gaat aanvragen? Dan speelt jouw solvabiliteit hierbij een grote rol! Want hoe beter jouw solvabiliteit des te groter de kans dat jij een krediet krijgt en minder rente betaalt.

Verhoog nu jouw solvabiliteit van 2020!

Gelukkig heb jij invloed op jouw solvabiliteit en zijn er ‘trucjes’ hoe je de solvabiliteit gemakkelijk kan verhogen voor het einde van het jaar. Hoe? Je verhoogt de solvabiliteit door het vreemd vermogen te verlagen of je eigen vermogen te verhogen. Je kunt het volgende doen:

  • Vergroot je winst
    Bespaar op vaste lasten, kijk kritisch naar je in- en uitgaven en/of kijk of je jouw prijzen kunt verhogen.

 

  • Verklein je werkkapitaal
    Werkkapitaal is het geld dat vast zit in je bedrijf. Het geld zit bijvoorbeeld in uitstaande facturen, grote voorraad of materialen. Door dit te verlagen wordt de solvabiliteit hoger.

 

  • Debiteurenbeheer
    Hoe langer jouw facturen opstaan, hoe minder geld jij beschikbaar hebt om je leveranciers of uitstaande facturen te betalen. Zodra jouw facturen zijn betaald, daalt het vreemd vermogen. Overweeg om jouw debiteurenbeheer uit te besteden.

 

  • Verkoop jouw factuur
    Met de verkoop van jouw facturen staat het geld binnen 24 uur op jouw rekening. Met dit geld betaal je jouw leveranciers, zo verlaag je het vreemd vermogen. Deze vorm van financiering heet factoring.

 

  • Voorraad optimaliseren
    Hoe minder voorraad je hebt, hoe lager het vreemd vermogen is.

Meer weten? Lees ook onze blog over solvabiliteit verbeteren.

Binnen 24 uur je solvabiliteit verhogen met factoring

Met de verkoop van jouw factuur verkorten wij de betaaltermijn met 1 dag! Je hoeft dus geen 30 dagen, 60 dagen, 90 dagen of zelfs langer te wachten op de betaling. Dit verbetert direct jouw solvabiliteit.

Elke ZZP’er en MKB’er kan zich bij Voldaan eenvoudig binnen 15 minuten aanmelden. Meld je aan via onze website of download onze app. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit nergens aan vast. Het contract is immers dagelijks opzegbaar.

* Het ministerie heeft hier nog geen uitspraak overgedaan, maar wij verwachten dat het percentage dan weer omhoog wordt gaat.

Verlaging vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting (vpb) wordt vanaf 1 oktober 2020 opgehoogd van 0,01% naar 4%, dit is tot eind 2021 vastgesteld, voor het jaar 2022 is nog geen uitspraak gedaan. Voor het noodpakket was de vpb oorspronkelijk 8%.

Wat is vennootschapsbelasting?

De betekenis van vennootschapsbelasting is de belasting die wordt berekend over de winst van een onderneming. Dit geldt voor eigenaren van bijvoorbeeld een B.V. of een N.V.

Overzicht percentages belastingrente

In onderstaande tabel staan de percentages voor vennootschapsbelasting en belastingrente.

Wanneer schakel je een factoringmaatschappij in?

Sinds 21 juli worden weer belasting boetes uitgedeeld

Bijzonder uitstel van betaling loopt na drie maanden af, vanaf de dag van aanvraag. Kies jij ervoor om geen verlenging te doen? Dan verloopt jouw uitstel. In dat geval ben jij weer verplicht om de btw-aangifte of loonheffing in te dienen en te betalen. Sinds 21 juli 2020 worden ook weer boetes uitgedeeld als je de btw niet op tijd betaalt. Let dus extra goed op wanneer je de btw weer moet indienen en betalen!

Btw-aangifte deadlines

Doe jij elk kwartaal je belastingaangifte? Dan zijn dit de deadlines:

Andere belastingmaatregelen

Een aantal andere belastingmaatregelen lopen ook door tot 1 januari 2021, zoals reisaftrek voor ov-kosten voor werknemers.

Voor meer informatie over de belastingregelingen zie belastingdienst.nl/coronavirus.

Wij kunnen je snel helpen!

Wij zijn Voldaan de factuurovernemers. Elke (startende) ZZP’er en MKB’er met zakelijke facturen, kunnen we helpen. Jij kunt namelijk jouw B2B factuur aan ons verkopen, doe je dit voor 14:00? Dan staat het geld morgen al op jouw rekening! Wij werken altijd per factuur, je kunt dus zelf bepalen welke factuur je wilt verkopen. Zo houd jij altijd de regie over jouw cashflow. Weten hoe wij te werk gaan? Lees hier meer over onze werkwijze.

Elke ondernemer kan zich bij Voldaan gratis aanmelden. Jouw aanmelding verloopt bij ons snel en eenvoudig: meld je aan via de website of download onze app. Wij beoordelen jouw aanvraag binnen 24 uur. Daarna kun je direct aan de slag met het verkopen van jouw facturen. Het aanmelden is geheel kosteloos en je zit tenslotte nergens aan vast, want het contract is dagelijks opzegbaar.

Vorige publicatie op 24 augustus 2020 om 12:06

Bijzonder uitstel terugbetalen?

Er is momenteel veel onduidelijkheid rondom de terugbetaling van bijzonder uitstel van betaling. En heel eerlijk. Wij weten ook niet wat de uiterlijke betaaldatum is… Niemand weet het. De Belastingdienst gaat hier pas eind van de zomer een uitspraak over doen (we verwachten ook wel iets met Prinsjesdag hoor). Wij zitten er met onze neus bovenop, want wij zijn net zo benieuwd als jij. Lees hier wat er wel bekend is en wat je kunt doen! Je hoeft het bedrag nu in ieder geval (nog) niet terug te betalen.

Gespreid terugbetalen en maatwerk

Het ministerie gaat deze zomer aan de slag met het uitwerken van plannen om ondernemers zo goed mogelijk te helpen. Na de zomer wordt er meer duidelijkheid verwacht rondom terugbetalingen en eventueel maatwerkoplossingen. Op dit moment hoef je dus nog niet terug te betalen, het mag schijnbaar wel 😉.

Wat nu bekend is:

Eind juli heeft de Belasting opnieuw een brief uitgestuurd naar alle ondernemers die gebruik hebben gemaakt van uitstel van belasting. De Belastingdienst geeft 4 mogelijkheden (zie onderstaand). Op dit moment is er nog geen uiterlijke datum voor het terugbetalen van de belasting.

1. Je hoeft de openstaande belastingschuld nog niet te betalen.

De belastingaanslagen waarvoor je bijzonder uitstel hebt gekregen hoeven niet direct betaald te worden. Na de zomer – dat is eind september denken wij – krijgen alle ondernemers een brief met een betalingsvoorstel. Dit geldt ook als je schulden hebt met een betaaldatum vóór maart 2020.

2. Je kunt ervoor kiezen jouw bijzonder uitstel niet te verlengen.

Het bijzonder uitstel van betaling loopt drie maanden vanaf de dag van aanvraag. Kies jij ervoor om niet opnieuw een aanvraag in te dienen? Dan verloopt jouw uitstel. In dat geval ben jij weer verplicht om de btw-aangifte of loonheffing te betalen, zoals gebruikelijk, vóór het eind van de maand. De Belastingdienst verstuurt weer herinneringen en aanmaningen sinds 21 juli. Let dus extra goed op wanneer je de btw moet indienen en betalen. Want er worden ook weer boetes uitgedeeld als je de btw niet op tijd betaalt.

3.  Je kunt ervoor kiezen jouw bijzonder uitstel te verlengen.

Is jouw bijzonder uitstel verlopen, maar verwacht je dat je de aanslagen die je moet betalen niet kunt betalen? Dan heb je de mogelijkheid om jouw bijzonder uitstel te verlengen. Voor meer informatie kijk op belastindienst.nl/bijzonderuitstel

4. Je kunt ervoor kiezen jouw openstaande belastingschuld nu te betalen.

Je hebt ook de mogelijkheid om het bedrag of een deel van het bedrag alvast te betalen aan de Belastingdienst. Hierbij kun je zelf kiezen hoeveel je aflost en wanneer.

Meer weten of kennismaken?

Wil je meer weten over onze dienstverlening, of gewoon een keer kennismaken? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Vul jouw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Kan ik je helpen?

Zit je nog met een vraag over factoring? Stel jouw vraag; ik help je graag verder.

Contact

Vragen over onze service?

Wij helpen je graag verder.

Contact

Menu

Klant Worden Inloggen