De letterlijke betekenis van solvabiliteit is: de verhouding tussen het eigen vermogen (bezittingen) en het vreemd vermogen (schulden). De uitkomst geeft aan hoe afhankelijk jouw bedrijf is van anderen. En in welke maten jouw bedrijf aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.
Het eigen vermogen is de optelsom van eerdere winsten en verliezen van je bedrijf. Het vreemd vermogen is het geld dat je bedrijf heeft geleend. Wanneer een bedrijf veel eigen vermogen heeft, loopt de bank minder risico. Oftewel jouw bedrijf kan wel tegen een stootje en heeft een goede solvabiliteit.
Waarom is solvabiliteit belangrijk?
Solvabiliteit is misschien saai, maar wel van belang voor jou als ondernemer. Door jouw solvabiliteit in de gaten te houden, behoud je meer grip op jouw onderneming. Voldoende eigen vermogen is namelijk belangrijk om als bedrijf gezond te groeien. Zo kun je bijtijds jouw eigen vermogen vergroten als dat nodig is. En een bijkomend voordeel van goede solvabiliteit is dat jij gemakkelijker aan financiering kan komen.
Hoe bereken ik mijn solvabiliteitsratio?
Voor het berekenen van jouw solvabiliteit heb je jaarcijfers nodig. Zoek op jouw jaarrekening naar “eigen vermogen” en “totaal vermogen”.
Bereken jouw solvabiliteit met de volgende formule:
(eigen vermogen/ totaal vermogen) x 100% = solvabiliteitsratio
Voorbeeld:
(€ 10.000,- / € 20.000,-) x 100% = 50%
In het bovenstaande voorbeeld is de solvabiliteitsratio 50%. Dit houdt in dat voor elke euro op de balans, 50 cent eigen vermogen is. Als een bank of financier jouw solvabiliteit berekent kunnen zij correcties uitvoeren. Hierdoor kan jouw solvabiliteit toch lager uitvallen dan verwacht.