Een zakelijk krediet wordt ook wel een doorlopend krediet genoemd. Bij de kredietverstrekker staat een geldbedrag gereserveerd, waar je als ondernemer vrij uit kunt opnemen en aflossen. Ieder jaar beoordeelt de kredietverstrekker opnieuw de hoogte van jouw krediet en rente die jij moet betalen.
Een zakelijk krediet wordt ook vaak vergelijken met een rekening courant krediet. Toch is er één groot verschil. Een zakelijk krediet is namelijk niet gekoppeld aan je bankrekening, dit is wel geval bij een rekening courant. Een aanbieder voor een zakelijk krediet hoeft dus geen bank te zijn. Hierdoor zijn er veel verschillende kredietverstrekkers. Houd bij het afsluiten van een zakelijk krediet rekening vooral goed rekening met de voorwaarden.
Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een zakelijk krediet?
Bij het afsluiten van een zakelijk krediet houd je als ondernemer natuurlijk rekening met de voordeligste rente, maar verlies de voorwaarden niet uit het oog!
Lees de voorwaarde goed door
Ja de kleine lettertjes zijn saai, maar wel super belangrijk! Begrijp je iets niet? Schroom niet en vraag het bedrijf om extra uitleg.
Hoe lang zit je vast?
Bij financiële producten zul je hoe dan ook een contract ondertekenen. Kun je dit op ieder moment opzeggen of zit je voor langere tijd vast?
Verpanding
In veel gevallen zal de kredietverstrekker om zekerheid vragen. Dit kan in de vorm van jouw debiteuren, inventaris en/of voorraad. Mocht jij uiteindelijk niet in staat zijn om de lening af te betalen, dan kan de financier terugvallen op deze zekerheden. De kredietverstrekker kan in dat geval de verpanding uitwinnen.
Borgstelling
Met een borgstelling sta jij persoonlijk borg. Jouw privévermogen is dus niet veilig als blijkt dat jouw bedrijf de schuld niet kan terugbetalen. De kredietverstrekker heeft in dat geval recht op een deel van jouw privévermogen. De hoogte van dit bedrag wordt vooraf vastgesteld in jouw contract.
Hoofdelijk aansprakelijkheid
Als je hoofdelijk aansprakelijk gesteld wordt, ben je aansprakelijk voor de gehele schuld. Mocht jouw bedrijf niet kunnen voldoen aan de terugbetalingsplicht, zul jij de gevolgen daarvan geheel in privé moeten dragen.